Rusija

Rusija upozorava: NATO oružje isporučeno Kijevu može biti upotrebljeno protiv Izraela

Savetnik šefa DNR Jan Gagin je podsetio da je Izrael nedavno prebacio oružje u Ukrajinu, koje su ukrajinski vojnici i vojni zvaničnici nekontrolisano preprodavali teroristima širom sveta, a sad se puca na izraelske vojnike iz sopstvenog oružja
Rusija upozorava: NATO oružje isporučeno Kijevu može biti upotrebljeno protiv Izraela© TANJUG/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Oružje NATO-a, koje je nekada bilo prebačeno u Kijev, moglo je biti preprodato i sada se koristi protiv izraelskih vojnika, izjavio je savetnik šefa DNR Jan Gagin, komentarišući situaciju u Izraelu.

"Treba napomenuti da je upravo Izrael, zajedno sa svojim kolegama iz NATO-a, nedavno u Ukrajinu prebacio razne vrste oružja, koje su ukrajinski vojnici i vojni zvaničnici takođe nekontrolisano preprodavali teroristima širom sveta. Ironično je to što se sada na izraelske vojnike puca iz njihovog oružja, koje je nekada isporučeno Kijevu iz NATO-a", kazao je Gagin za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, po istoj šemi oružje može da stigne i do drugih radikalnih organizacija čiji se članovi nalaze u Evropi i Sjedinjenim Državama.

"Za sada ove ćelije spavaju, ali kada se probude, svima će biti vruće", upozorio je Gagin.

Hamas je u subotu ujutro izveo masovan raketni napad na Izrael, a njegovi borci ušli su i na teritoriju države gde su počeli žestoki sukobi. Ubrzo nakon toga, izraelska vojska počela je sa granatiranjem pojasa Gaze. 

Pres služba izraelske vojske saopštila je da je ispaljeno više od tri hiljade raketa.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju "Potop Al Aksa" protiv Izraela, dok je izraelska vojska nakon toga saopštila o pokretanju operacije "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. 

image