Kultura

"Kad se vojska na Kosovo vrati": Rusi i Srbi sutra obeležavaju Vidovdan u Moskvi

Na ovom događaju učestvovaće muški hor "Carevič" koji će izvesti pesme kosovskog ciklusa, među kojima su "Tropar svetom caru Lazaru", "Oj Kosovo, Kosovo", "Vera večna, vera slavna" i "Suza Kosova"
"Kad se vojska na Kosovo vrati": Rusi i Srbi sutra obeležavaju Vidovdan u Moskvi© Промо

U prestonici Rusije, na Pravoslavnom univerzitetu "Svetog Tihona", sutra će biti upriličen skup pod nazivom "Kad se vojska na Kosovo vrati", posvećen 635. godišnjici od Kosovske bitke.

Događaj se održava u ulici Novokuznjecka, s početkom u 19 časova.

Na ovom događaju učestvovaće muški hor "Carevič", koji će izvesti pesme kosovskog ciklusa, među kojima su – "Tropar svetom caru Lazaru", "Oj Kosovo, Kosovo", "Vera večna, vera slavna" i "Suza Kosova".

Pored njih, nastupiće razni istoričari koji će govoriti o značaju Kosovske bitke, KiM i Vidovdana, dok će mnogi učesnici čitati stihove i delove iz pesama o Kosovskom boju.

Takođe, biće prikazani delovi iz filmova "Vi idite ja neću" i "Kosovski boj".

"Ovakvi praznici najviše doprinose jačanju srpsko-ruskih odnosa", navodi Jelena Osipova, doktor filologije i vanredni profesor Katedre za slovensku filologiju na Pravoslavnom univerzitetu "Sveti Tihon".

"Ideja o Kosovskoj žrtvi i Kosovskom zavetu zasniva se na srpskom razumevanju Golgotske žrtve, Raspeća i Vaskrsenja Hristovog. Zato je Kosovo srpski doprinos hrišćanskoj civilizaciji", navodi Jelena Osipova.

Ona kaže da, pored navedenog, ovaj događaj ima obrazovne i vaspitne ciljeve.

"Zahvaljujući njima privlačimo učenike i decu, koja vrlo rado učestvuju u pripremi praznika, kako bi oni odrastali na plemenitim primerima ljubavi prema Bogu i svom slovenskom rodu, oličenim u knezu Lazaru i njegovim vitezovima, kneginji Milici, Kosovki devojki i majci Jugovića", ističe Osipova.

image