Kultura

Dan kad je rođen Pavle Vuisić: Zavirite u privatne predmete - testament, ljubavna pisma i crteže

Za Teslu u svetu većinom znaju, ali za Pavla Vuisića retko ko, zato smo osmislili poseban način da našeg slavnog glumca, čijom je veštinom bio oduševljen i Orson Vels, predstavimo strancima, navode iz Udruženja Adligat
Dan kad je rođen Pavle Vuisić: Zavirite u privatne predmete - testament, ljubavna pisma i crteže© Адлигат

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat obeležilo je godišnjicu rođenja proslavljenog srpskog glumca Pavla Vuisića (1926-1988).

Ovim povodom izloženi su novi predmeti na stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u sastavu Adligata i organizovana je serija onlajn predavanja na tri kontinenta na šest jezika – srpskom, engleskom, italijanskom, francuskom, arapskom i na svahiliju.

Iz Adligata podsećaju da se kod njih nalazi Legat Pavla i Mirjane Vuisić u kojoj su na stalnoj postavci prikazana originalna ljubavna pisma, Pajini crteži, pesme koje je pisao na salvetama i omotima cigareta a supruga spašavala iz kanti za otpatke, svežanj Pajinih ključeva sa ključevima kamiona koji je vožen u kamiondžijama, kao i sva tri Pajina testamenta.

"Naše Udruženje čuva sećanje na značajne ljude srpske istorije i često obeležavamo njihove godišnjice rođenja ili smrti. Nikolu Teslu i Paju Vuisića vezuje ovaj poseban dan, pa smo napravili posebno predavanje posvećeno njima a namenjeno pre svega strancima i našim ljudima rasejanim po svetu", navode iz udruženja.

Dodaju da je u pitanju kombinacija vođene ture po kolekcijama i predstavljanje zanimljivih i značajnih činjenica iz njihovog života.

"Za Teslu u svetu većinom znaju, ali za Pavla Vuisića retko ko, zato smo osmislili poseban način da našeg slavnog glumca, čijom je veštinom bio oduševljen i Orson Vels, predstavimo strancima. U okviru predavanja smo puštali isečke iz kultnih filmova, a ovu priliku smo iskoristili i da strancima prikažemo gusle", izjavio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Povodom 98 godina od rođenja Pavla Vusića delegacija udruženja je sa suprugom slavnog glumca Mirjanom Vuisić održala spomen na glumčevom grobu na Novom groblju. 

image