Kultura

Ostrvo Iskija kod Napulja: Emiru Kusturici nagrada za životno delo "Lukino Viskonti"

Kusturica za RT Balkan kaže da je vest o nagradi dočekao sa velikim oduševljenjem jer je Lukino Viskonti bio jedan od njegovih estetskih uzora
Ostrvo Iskija kod Napulja: Emiru Kusturici nagrada za životno delo "Lukino Viskonti"© Milos Tesic/ATAImages

Veliki srpski i svetski režiser Emir Kusturica ovogodišnji je laureat nagrade za životno delo "Lukino Viskonti", koja nosi ime po čuvenom italijanskom režiseru i koja se dodeljuje na prestižnom filmskom festivalu na ostrvu Iskija, južno od Napulja, gde je Viskonti živeo i gde je sahranjen.

"Posebna, rekao bih i jedna od najlepših nagrada zato što nosi ime čoveka čiji su filmovi Sensa i Zemlja drhti, kao i mnogi drugi, bili parametar za vrednosti evropske kinematografije. Jedan od naših učitelja, koji je ovde, na ovom ostrvu imao svoju vilu, koji je ovde provodio dosta vremena kada nije snimao, koji je ovde i sahranjen. Veliki događaj za mene, možda mali za čovečanstvo, ali za mene ogroman", izjavio je sinoć za RT Balkan sa ostrva Sensa Emir Kusturica.

"Kad biste na ulici danas pitali nekoga ko je Lukino Viskonti, verovatno bi malo ko znao, to je čak rizik i u Italiji, ali ne treba zaboraviti da je to jedan od najvećih filmskih stvaralaca u istoriji na ovoj planeti. Aristokrata, vojvoda, gospodin koji je razumeo muku radnika i filmom Zemlja drhti bio jedan od začetnika italijanskog neorealizma", kaže Kusturica.

Na ostrvu Iskija, u malom arhipelagu južno od Napulja, poznatom još od antičkog doba, svake godine se na filmskom festivalu dodeljuje i nagrada za životno delo koja nosi ime Lukina Viskontija. Kao što se ostrvo Kapri, takođe nedaleko od Napulja, vezuje za ime književnika Kurcija Malapartea, tako je Iskija udomila Lukina Viskontija koji je tu živeo i koji u toj vili ima ogroman muzej.

Kusturica dodaje da je vest o nagradi dočekao s velikim oduševljenjem jer je Lukino Viskonti, kaže, bio jedan od njegovih estetskih uzora.

"Iskija je zanimljiva i zato što su ovdašnje crkve po izgledu veoma slične pravoslavnim hramovima, a to je još jedan od dokaza da je Vizantija svojim stilom zakačila ne samo Toskanu, iz koje se kasnije razvila renesansa, nego i ostrva južno od Napulja", kaže Kusturica.

Režiser Lukino Viskonti rođen je 1906. godine u Milanu, preminuo 1976, jedna je od vodećih ličnosti italijanske kulture i umetnosti u 20. veku. Takođe, jedan od osnivača filmskog neorealizma, dobitnik brojnih filmskih nagrada, pored ostalog i Zlatne palme i Zlatnog lava, dok se njegova dela smatraju veoma uticajnim na buduće generacije filmskih režisera.

image