Magazin

Omiljeni letnji obrok pod znakom pitanja: Salata sa testeninom nije uvek zdrava, čak i iako ima povrće

Lagana salata sa testeninom i povrćem je mnogima omiljeno letnje jelo - brzo se priprema, sastojci su dostupni i jeftini i svi je vole. Ipak, nutricionisti napominju da ovo popularno jelo nije "prvi pik" u izvoru hranljivih jela, posebno ako ga obogatimo nezdravim prelivima. Na sreću, postoje zdrave opcije koje prevashodno podrazumevaju eliminicuju majoneza i drugih teških soseva i upotrebu integralne testenine.
Omiljeni letnji obrok pod znakom pitanja: Salata sa testeninom nije uvek zdrava, čak i iako ima povrće© kaboompics/pixabay

Naravno da nam se po vrućini ne mili da kuvamo i boravimo u kuhinji, te u situacijama kada ipak moramo da spremimo neko jelo, svi pribegavamo dobroj, staroj salati sa testetini i povrćem. Očas posla skuvamo makarone, stavimo krastavac, paradajiz, luk, paprike, masline, začine. Recept se nekad obogaćuje kuvanim jajaima, tunjevinom, sirom, kikirikijem i sosevima.

Drugim rečima, svako ima svoju varijantu ovog ohlađenog priloga i širok izbor sastojaka omogućava brojne kombinacije ukusa i ako eliminišemo stavljanje, na primer, majoneza i drugih teških preliva, onda je ova salata pouzdan izbor za događaje na otvorenom kao što su piknici, boravak na reci i sl.

Da li je salata sa testeninom zdrava

Ukoliko obiluje povrćem, nutricionisti ohrabruju da je jedemo:

"Može da bude hranljiva, u zavisnosti od sastojaka. Naravno da je tu bitno povrće koje je bogato vitaminima, mineralima i antioksidanata značajnim jer smanjuju rizik od bolesti i štite ćelije od oštećenja. Prelivi na bazi maslinovog ulja su uključeni u mnoge recepte za ovakvu salatu, a oni su dobar izvor zdravih mononezasićenih masti značajnih za zdravlje srca", nutricionist Emi Gudsan.

Preporuka je da se koriste integralne testenine, jer su odličan izvor mangana, selena, fosfora i dijetalnih vlakana: "Testenina od celog zrna povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja, raka debelog creva, dijabetesa i gojaznosti, a takođe može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi", pojašnjava dijetetičar Karolajn Suzi.

Stručnjaci ističu da rafinisana testenina napravljena od belog brašna može izazvati skokove šećera u krvi. Takođe, drugi uobičajeni sastojci koje stavljamo mogu biti na sličan način zabrinjavajući.

"Neki visokokalorični sastojci koji stavimo u salatu sa testeninama uključuju majonez, sir, ulje i kremaste prelive. Ovi teški sastojci samo će doprineti da jelo bude prepuno masti i kalorija", dodaje nutricionista Lien Veintraub, a piše J-Es-Ej-Tudej.

Zdrava varijante - bez majoneza i drugih nezdravih preliva

Savetuje se da koristimo integralnu testeninu, sveže povrće i da izbegavamo nezdrave soseve, jer je to najlakši način da se poboljša hranljiva vrednost salate sa testeninom, što pomaže da se osećamo bolje ako je češće jedemo.

"Ulje, majonez ili kremasti preliv treba da se zamene sirćetom ili prelivom napravljenim od grčkog jogurta ili pasiranog mladog sira, koji takođe može povećati sadržaj proteina i smanjiti količinu zasićenih masti", savetuje Gudson.

Drugi način da se poveća proteinska vrednost jela je uključivanjem pasulja i mesa kao što je piletina. Dodati protein će vam takođe pomoći da duže ostanete siti, pojanjava Suzi.

Čuvati je u frižideru

Kada je toplo, bi trebalo držati ovu salatu van frižidera duže od sat vremena, posebno ako smo napolju. "Takođe, ne treba je ostavljati van frižidera duže od dva sata ako je u zatvorenom prostoru. Toplota može da da utiče na rast štetnih bakterija, koje izazivaju trovanje hranom", upozorava ona.

image