Magazin

Kako da namirnice duže ostanu sveže

Svežina namirnica ne zavisi samo od kvaliteta hrane, već i od načina na koji se skladišti. Iako svaka namirnica ima ograničen rok, postoji nekoliko jednostavnih i brzih stvari koje možete učiniti da bi vam hrana što duže trajala i ostala sveža i ukusna.
Kako da namirnice duže ostanu sveže© Freeoik/zinkevych

Niko ne voli da baca hranu (a samim tim i novac), ali nekada je to zaista neizbežno. Ipak, postoji nekoliko načina da ovo sprečite i da produžite život svojim namirnicama. U zavisnosti od proizvoda, postoji nekoliko načina na koji mogu da se skladište na najbolji način:

Povrće u papirne ubruse 

Vlaga je, u mnogim slučajevima, neprijatelj sveže hrane. Naravno, ne želite da vam se hrana previše osuši (jer suva salata sigurno nije ukusna), ali previše vlage može učiniti da povrće postane sluzavo, buđavo i još mnogo toga. Da biste to sprečili, umotajte sveže povrće i voće u papirni ubrus pre nego što ga stavite u frižider. Papir će apsorbovati vlagu, što će produžiti rok trajanja hrane. 

Biljkama je potrebna voda

Peršun, nana, ruzmarin, korijander i druge biljke mogu lako i brzo da se osuše, posebno kada ih ne koristite svakodnevno. Ovo se uglavnom desi kada odlučite da kupite veću količinu određene biljke, "za svaki slučaj", ali na kraju, ova namirnica završi negde na samom kraju frižidera, sve dok ne postane neupotrebljiva.

Da biste to sprečili, potrebna vam je samo jedna čaša puna vode koju ćete staviti u frižider, u kojoj će biljke da stoje uspravno. Na ovaj način će bilje duže ostati sveže i ukusno, a čašu takođe možete prekriti plastičnom kesom, kako ne bi upila miris drugih namirnica. 

Preskočite pranje

Iako neki vole da operu sve namirnice pre nego što ih unesu u frižider, ovo možda i nije najbolja ideja ako želimo da one duže ostanu sveže.

Vlaga koja se nakupi od opranih namirnica može da bude savršeno mesto za bakterije i razvijanje buđi, posebno kod voća i povrća. Dakle, određenu hranu ne morate da perete, već je zamotajte u plastične kese i perite je neposredno pre nego što ih pripremite i konzumirate.

Stavite nove namirnice iza starih

Kada se vratite iz kupovine, uglavnom ne razmišljate o rasporedu u frižideru, već vam je samo važno da odložite hranu na hladno mesto.

Međutim, pažljivija organizacija frižidera može da bude od velike pomoći kada želite da vam namirnice duže traju - potrebno je samo da novu hranu koju ste kupili stavite iza stare. Na ovaj način se umanjuje šansa da zaboravite na staru hranu, tako da ćete je brže potrošiti i sprečiti istek roka.

Pravilno skladištite - obratite pažnju na vrata frižidera

Određena hrana ne bi trebalo da se čuva u vratima frižidera, koja se smatraju za najtoplije mesto (jer se često otvaraju i zatvaraju). Meso, riba, ostaci hrane i druge namirnice koje mogu brzo da se pokvare ne bi trebalo da budu u vratima.

Pored toga, neke namirnice ne bi trebalo da se čuvaju jedna blizu druge. Prema različitim istraživanjima, neko voće tokom sazrevanja oslobađa gas koji se zove etilen, što može uticati na svežinu drugih obližnjih proizvoda. Zbog toga, ne morate nužno da držite jabuke, avokado, banane i breskve u blizini drugog voća i povrća. Bolje je da ih skladištite odvojeno, kako bi sva hrana ostala ukusna i sveža.

image