Magazin

Ove namirnice ni slučajno ne treba podgrevati u mikrotalasnoj: Jedna postaje toksična

Iako je podgrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici zaista najbrža i najjednostavnija opcija kada smo jako gladni ili negde žurimo, određene namirnice nikada ne bi trebalo na ovaj način da zagrevamo. Jedna vrsta hrane se za samo pola minuta ili minut podgrevanja u mikrotalasnoj pretvara u otrov, dok druge gube svoje nutritivne vrednosti.
Ove namirnice ni slučajno ne treba podgrevati u mikrotalasnoj: Jedna postaje toksična© Canva / AndreyPopov

Mikrotalasna pećnica se danas može pronaći u gotovo svakom domu. A kako i ne bi, kada za samo 30-ak sekundi do minut može zagrejati svaki obrok. Međutim, zbog načina na koji ona funkcioniše, odnosno emitovanja mikrotalasa koji utiču na molekule hrane prilikom grejanja, vrlo je važno da vodimo računa o izboru namirnica ili gotovih obroka koje u nju nameravamo da stavimo.

O tome koje gotove obroke ni slučajno ne bi trebalo da podgrevamo u mikrotalasnoj pećnici jer postaju toksične, kao i to tome koje namirnice gube svoje nutritivne vredosti prilikom zagrevanja u ovom uređaju za radio Sputnik govorila je nutricionista Rima Mojsenko.

Brza hrana 

U mikrotalasnoj pećnici ni u kom slučaju ne treba podgrevati gotovu hranu koja u sebi ima visok sadržaj transmasti. Najbolji primer za to jeste brza hrana puput burgera, pomfrita, krofni i sličnih obroka. Konzumiranjem ovakve hrane ponovno zagrejane u mikrotalasnoj peći može se ozbiljno narušiti zdravlje.

"Prirodne masti se pod uticajem mikrotalasa pretvaraju u transmasti, dok transmasti koje se nalaze ubrzoj hrani pod uticajem tih talasa mogu postati toksične", upozorava Mojsenko. 

Kada je reč o ostalim namirnicama koje bi trebalo izbegavati kada je reč o podgrevanju u mikrotalasnoj pećnici, nutricionista izdvaja one koje sadrže masti. Mleko i formule za dohranu beba su možda i najbolji primeri ovakvih namirnica.

Hrana se ne sme podgrevati više puta, i mimo  mikrotalasne

Umesto toga, nutricionista preporučuje da se hrana koja sadrži masti podgreva isključivo na šporetu u činiji ili tiganju. Naravno, ukoliko je u pitanju prvo podgrevanje hrane nakon što se ona ohladila, ali ne i drugo ili treće. U suprotnom, molekuli hrane se razgrađuju i gube svoja nutritivna svojstva.

"Prilikom podgrevanja hrane dva ili više puta razgrađuju se ne samo molekuli masti, koji postaju toksični, već i molekuli benalčevina i ugljenih hidrata", navodi nutricionista. Takva hrana, koja je izgubila deo svojih nutritivnih svojstava, više nije obrok koji je zdrav i koristan, već samo gomila "praznih" kalorija.

image