Magazin

Mislite da najviše šećera ima u sokovima i slatkišima? Ovaj spisak namirnica će vas onda iznenaditi

Sokovi su već duže vreme na listi namirnica sa puno dodatog šećera. Ali, ono o čemu većina nas ne razmišlja jeste činjenica da postoje i druge namirnice, koje ne moraju nužno biti slatke, koje sadrže visok nivo šećera.
Mislite da najviše šećera ima u sokovima i slatkišima? Ovaj spisak namirnica će vas onda iznenaditi© Canva / oleksandranaumenko

Kako biste reagovali kada bi vam neko rekao da u kobasicama ili tost hlebu ima puno dodatog šećera? Verovatno biste samo odmahnuli glavom, jer ta konstatacija nekako nije logična. Međutim, analizom sadržaja ustanovljeno je da i ove, i mnoge druge namirnice koje ni ne očekujemo, sadrže visok nivo šećera.

Kupovni sosevi i konzervisana hrana

"Fabrički sosevi i nadevi u svom sastavu imaju visok nivo dodatog šećera, kao i konzervisana hrana", navodi ruska nutricionistkinja Jurgita Varajeva. Primera radi, soja sos ima oko 7 grama šećera po jednom litru, dok dresing za cezar salatu ima između 10 i 15 grama na 100 grama proizvoda. Kečap je takođe jedna od namirnica sa visokim nivoom šećera.

Kada je reč o konzervisanim namirnicama, ova konstatacija se ne odnosi samo na džemove, pekmeze ili slatko, već i na povrće, poput graška, kukuruza i slično. U ovim namirnicama, so i šećer imaju ulogu konzervansa, koji je odgovoran za dugotrajnu svežinu proizvoda.

Ekspres-kaše

Velika količina dodatog šećera nalazi se i u instant kašama, koje se spremaju uz samo malo vrele vode ili mleka. Upravo se takve kaše mogu pronaći na rafovima supermarketa ili prodavnica zdrave hrane, kao odlično rešenje za brze, a ujedno i zdrave obroke. Zato je preporuka nutricioniste uvek kupovati pahuljice na meru, ili zapakovane, ali bez ikakvih dodataka, a prilikom pripreme dodati neko voće ili med.

Kobasice, viršle, čips i pomfrit

Iako zvuči neverovatno, u slanim namirnicama poput šunke, kobasica i viršli, nalazi se velika količina šećera. Još jedno iznenađenje su i čipsevi, pomfrit, brusketi i kokice. Umesto ovih nezdravih, a ipak svima nama omiljenih namirnica, ruski nutricionista preporučuje zdravije verzije, poput sušenog voća ili koštunjavog, koje sa sobom možete poneti kako na posao, tako i u prirodu ili u bioskop.

Kikiriki i drugi puteri

Kada je reč o kikiriki ili puteru od drugih vrsta orašastih plodova, oni se takođe nalaze na spisku namirnica sa velikom količinom dodatih šećera. Stoga, preporuka je ili ih izbegavati, ili pripremati samostalno, pri čemu ćete umesto belog šećera dodati neku prirodnu, zdraviju verziju zaslađivača.

Drugi predlog koji navodi ruski nutricionista jeste zamena ovakvih putera nekim voćnim nadevom koji ćete samostalno pripremiti, a koji ćete moći da pojedete uz kašu ili parče hleba.

Tost hleb i zemičke za burgere

Zapakovani tost hleb i zemičke za burgere možete pronaći u svakom supermarketu, a osim po svojoj dugotrajnoj svežini, oni su poznati i po slatkastom ukusu. Ovo nije slučajno, premda su oni skrivena "riznica" konzervansa, šećera i drugih nezdravih sastojaka.

image