Magazin

Šta sve ne treba držati na vrhu frižidera

Vrh frižidera deluje kao savršeno mesto za skladištenje i štednju prostora, tako da mnogi od nas ostavljaju namirnice, aparate i druge kućne predmete na njemu. Međutim, postoji nekoliko stvari koje nikako ne bi trebalo da stavljamo na frižider, jer će pre napraviti problem nego rešenje, a u nekim slučajevima mogu dovesti do opasnosti.
Šta sve ne treba držati na vrhu frižidera© Unsplash/Cong Wang

Ako se vrh frižidera koristi kao prostor za skladištenje, to može da utiče na ventilaciju uređaja", objašnjava vatrogasac Džejms Flin za "Riders dajdžest".
Tokom procesa hlađenja i zamrzavanja hrane, frižider proizvodi toplotu, a ta toplota mora negde da ode. Da bi se raspršila, frižideri imaju kondenzatore koji se nalaze na vrhu, sa strane ili pozadi, u zavisnosti od modela.


Ako ostavimo stvari na vrhu, blokiramo dobar protok vazduha, što može otežati rad frižidera, jer se toplota koja napušta kondenzatore ne odvodi onoliko efikasno koliko bi trebalo. Ovo prekomerno nagomilavanje toplote može, u najboljem slučaju dovesti do smanjenog veka trajanja uređaja, a u najgorem slučaju je potencijalna opasnost od požara.
Pored toga, skladištenje hrane na vrhu frižidera može da joj pokvari kvalitet. Dakle, koje stvari ne bi trebalo odlagati na vrhu?

Hleb

Hleb i druga peciva lako mogu da postanu ustajala, dovoljno je da prođe samo nekoliko dana (a nekada i manje), a to se dešava čak iako ih držimo na optimalnom mestu za skladištenje. A ako ovu hranu ostavimo na vrhu frižidera, ovaj proces se samo ubrzava.
Blokiranje protoka vazduha veknom hleba nije dobro ni za namirnicu, a ni za uređaj. Topao vazduh isušuje hranu, a ko je u pitanju hleb u plastičnim kesama, stvaraju se uslovi za stvaranje buđi.

Kuvari

Iako je internet postao glavni izvor recepata, mnogi još uvek koriste kuvare ili stare porodične recepte napisane na papiru.
Logično je da želimo da nam je recept bude blizu, jer želimo da znamo koje namirnice treba da izvadimo iz frižidera. Nažalost, bilo koje vrste knjiga na frižideru predstavljaju opasnost od požara. Papir i drugi zapaljivi predmeti ne bi trebalo da se čuvaju na aparatu koji je svakodnevno uključen.

Mali aparati

Čuvanje uređaja koji se ne koriste svakodnevno, kao što su kuvalo za pirinač, toster ili aparat za kafu, može biti izazov. Oni su veliki, pa je važno da za njih oslobodimo prostor u kuhinji, a u isto vreme ne želimo da nam bude teško da ih izvučemo kada je to potrebno. Vrh frižidera tada deluje kao dobar izbor, ali je ovo više opasna, nego praktična ideja.


Osim što može doći do požara ako frižider proizvodi toplotu, veoma lako mogu da se pomere i padnu, posebno zato što često otvaramo i zatvaramo vrata frižidera, te se uređaji na vrhu postepeno približavaju ivici.

Zato bi trebalo da izbegavamo teške ili nestabilne predmete koji bi mogli izazvati povrede ako padnu sa ovog mesta.

Lekovi

Gornji deo frižidera je visoko, pa može da deluje kao sigurno mesto za čuvanje lekova, da budu van domašaja dece. Međutim, mališani mogu biti odlučni, tako da nije preporučljivo da ih držimo na otvorenom, jer uvek mogu da dovuku stolicu, popnu se na nju i istražuju "zabranjene delove" kuhinje.

Pored toga, delotvornost samih lekova se može smanjiti, jer je većinu njih potrebno držati na "hladnom i suvom" mestu, što sigurno nije vrh frižidera koji proizvodi toplotu. Najbolje je da stoje u ormanu.

Vino

Hladne temperature u frižideru nisu idealne za dugotrajno skladištenje, a bez obzira gde ga čuvamo, vino zauzima mnogo prostora. Razumljivo je da se oslanjamo na vrh frižidera, posebno ako imamo stalak za vino i nemamo dovoljno mesta za njega u drugim delovima kuhinje.

Ipak, toplota je neprijatelj bilo koje vrste vina. Temperature skladištenja koje nisu adekvatne mogu loše da utiču na boju, aromu i ukus nakon samo jedne nedelje i upropaste piće.

Biljke

Iako ovo ne važi za sve kućne biljke, mnogim vrstama neće prijati životni uslovi na vrhu frižidera. Možda im se ne sviđa toplota, možda neće dobiti dovoljno svetla...

Takođe, biljke koje stoje na vrhu frižidera teško je zalivati, jer nisu pristupačne i nije lako izbeći prskanje i prosipanje vode na površine oko njih. S obzirom da nije preterano praktično, možemo ih zapostaviti, pa će vremenom uvenuti. Pored toga, svako otvaranje i zatvaranje ih pomera, tako da neočekivano mogu i pasti.

Sto, police ili okviri prozora su bolje opcije za kuhinjske biljke.

image