Magazin

Opadanje kose kod žena: Kada treba da se zabrinete

Kad se očešljamo primetimo da nam opada kosa - četka ili češalj to dokazuju, a nama se čini da je svaki manji pramen razlog za brigu. Lekari kažu da ne paničimo, jer je opadanje kose jeste deo starenja i otkrivaju koliko je zapravo normalno izgubiti vlasi dnevno.
Opadanje kose kod žena: Kada treba da se zabrinete© reepik

Možda nam se učini da nam opada kosa više nego inače - primećujemo da se nalazi na garderobi, četka je puna dlaka, često je uočimo na podu. Pomislimo da nešto nije u redu, ali stručnjaci kažu da normalno je izgubiti 50 do 150 vlasi dnevno. To može izgledati mnogo, ali većina ljudi u svakom trenutku ima oko 100 hiljada vlasi na glavi. Pramen kose ima svoj životni ciklus koji se sastoji od četiri faze: faza rasta, koja traje nekoliko godina; prelazni period, koji traje nekoliko nedelja; faza mirovanja i opadanje. Činjenica je da dlake opadaju u različitim periodima, nesrazmerno, pa zbog toga ne oćelavimo svakih nekoliko godina.

"Jednostavna istina je - vreme nije na vašoj strani kada je u pitanju kosa. Verovatno imate najbolju kosu između 15 i 30 godina. Nakon toga, dolazi do postepenog opadanja, praćenog naglim promenama nakon menopauze. Estrogen je veoma dobar za kosu, ali nakon menopauze, žene gube i njega i kosu", kaže dr Meri Lupo, dermatolog.

Alarmantno opadanje kose

Postoje objektivni znaci da gubitak može biti prevelik posebno kod žena. Na primer, ako vidite skalp kroz kosu, a mnoge žene primećuju da su im repovi tanji nego što su bili, ili otkrivaju grudve kose u odvodu za tuširanje ili na jastucima.

"Ako vas uznemiruje primetan gubitak kose, zakažite posetu dermatologu, koji može da pregleda vlasište i predloži analizu krvi kako bi proverio moguće uzroke gubitka kose", predlaže dr Elizabet Hausmend.

Zašto kosa opada

Genetski faktori često doprinose gubitku kose kod žena, kao i stres i fiziološki napor:

"Kada se dogode stresne situacije, ne vidite promenu u gubitku kose tri do četiri meseca zbog prirodnog ciklusa kose", pojašnjava dr Doris Dej.

Određena zdravstvena stanja kao što su poremećaji štitne žlezde, anemija ili sindrom policističnih jajnika, upotreba određenih lekova može doprineti prekomernom gubitku kose kod žena. Takođe, nedostaci hranljivih materija, posebno vitamina D, gvožđa i proteina igraju ulogu u gubitku kose. Ponekad određeno oblikovanja frizure uzrokuje da pramenovi opadnu, pre nego što je vreme za prirodno opadanje.

"Povrh svega ovoga su i efekti starenja. Kako decenije prolaze, žene često gube više pramenova i rast kose se usporava. Osim toga, tekstura i gustina vlakana kose se menjaju tako da su novi pramenovi tanji nego kada ste bili mlađi, kaže dr Dej, a piše Tajms. 

image