Magazin

Vertikalne i horizontalne brazde na noktima - kada predstavljaju opasnost po zdravlje

Nokte često stavljamo u kontekst lepote, te vodimo računa da su negovani, nalakirani. Ipak, mogu dati i uvid u naše zdravlje, te ako telo prolazi kroz promene, možda možemo da vidimo na njima. Takođe, na njima se mogu pojaviti horizontalne ili vertikalne linije i iako je razlog njihovog nastanka najčešće bezazlen, u nekim situacijama alarmiraju i ukazuju na bolest.
Vertikalne i horizontalne brazde na noktima - kada predstavljaju opasnost po zdravlje© Chelson Tamares/unsplash

Linije na noktima, nisu neuobičajena pojava, kažu dermatolozi. Mogu biti vertikalne i horizontalne i nekad se formiraju samo na nekim pristima ili na svima. Obično ova pojava ne bi trebalo da nas brine, ali u određenim situacijama ipak preba posetiti lekara.

Linije koje idu od dna nokta do vrha najčešći su oblik nabora na noktima, pojavljuju se kod oko 20 odsto odraslih ljudi. "U velikoj većini slučajeva to je samo znak starenja", kaže dermatolog Ajvi Li. Nokti su uglavnom napravljeni od keratina, proteina koji se takođe nalazi u kosi i spoljašnjem sloju kože. Na isti način na koji se koža suši i kosa postaje grublja, nokti se takođe menjaju sa godinama jer telo teže zadržava vlagu.

Koje linije mogu da ukazuju na neku bolest

Vodoravni nabori na noktima su ređi, a poznati su i kao Beauove linije. One bi mogle da signaliziraju na neku bolest ili da budu samo posledica stare povrede: "Ti nabori nastaju zbog privremenog zaustavljanja rasta nokta u proksimalnom matriksu nokta, najčešće su benigne i nastaju zbog mehaničkih trauma. Ponekad, međutim, ukazuju na kožnu bolest poput ekcema, psorijaze ili hronične paronihije (infekcija nabora nokta koja kožu čini natečenom i crvenom). Uvek pregledajte kožu i vrhove prstiju da li postoje znakovi crvenila i osipa", naglašava.

Kada treba da se obratimo lekaru

"Brazde" ili "izbočine" na noktima mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primer, prekomerna ili nedovoljno aktivna štitna žlezda može uticati na hormone zadužene za rast noktiju, kože i kose. Ako svih 20 noktiju na rukama i nogama istovremeno razviju Beauove linije, to bi čak mogla biti infekcija poput upale pluća, zauški ili sifilisa, ili čak problem sa srcem, jetrom ili bubrezima, piše Helti.

Dermatologa treba posetiti ukoliko su nokti postali tanji, listaju se, menjaju boju i oblik.

image