Magazin

Ova grčka plaža ljubavi garantuje sreću zaljubljenima

Jedna od najlepših plaža na ostrvu Krf, živopisni "Kanal ljubavi", poznata je širom sveta kao plaža za parove koji žele da zauvek ostanu zajedno. Drugim rečima, uživanje u prelepom morskom prizoru je nadograđeno mitom koji joj je obezbedio veliku popularnost - garantuje sreću u ljubavi.
Ova grčka plaža ljubavi garantuje sreću zaljubljenima© Major Wave/unsplash

"Kanal ljubavi", kako se zove popularna plaža na Krfu, smeštena je u blizini Sidarija na najzapadnijem delu severne obale ostrva. Izuzetna je po svojim izvajanim stenama od peščara koje se uzdižu sa obe strane i koje formiraju prirodni kanal sličan fjordu.

Prema lokalnoj legendi, parovi koji preplivaju dužinu kanala ostaće zaljubljeni zauvek, dok će oni koji doplivaju do njegovog najudaljenijeg dela pronaći ljubav svog života. Mnogi posetioci, međutim, više vole da jednostavno bace novčić u njegove vode i požele istinsku ljubav.

Ne samo za ljubav, već i za zdravlje

Kanal ljubavi, pored sreće u jednoj od najbitnijih stvari u životu - ljubavi,  navodno ima i lekovita svojstva. Naime, plažu koju obožavaju turisti, poznate ličnosti i lokalci, može se pohvaliti detoksikacionim i lekovitim svojstvima, ističe lokalno stanovništvo. Ovo se pripisuje bogatim naslagama gline koje se formiraju u moru, piše Grik Reporter. Mnogi posetioci sede na stenama, uzimaju šake gline i mažu telo i kosu zbog lekovitog sedimenta.

Svake godine plaža, koja je popularna od šezdesetih godina prošlog veka, dobija plavu zastavu za izvrsnost, a takođe je dobro mesto za ronjenje i vodene sportove.

Mitologija i Krf

Istorija Krfa može se pratiti sve do antičke Grčke i isprepletana je grčkom mitologijom. Krf je na grčkom poznat kao Kerkira i ime potiče od nimfe Korkire. U grčkoj mitologiji, Posejdon, grčki bog mora, zaljubljuje se u Korkiru, kidnapujući je i skrivajući je na ostrvu koje sada nosi njeno ime.

Mit tvrdi da su Posejdon i Korkira izrodili lozu ljudi, a Krf se kasnije značajno pojavljuje u još jednom značajnom mitu na Odisejevom putu gde on doživi brodolom i voda ga nanese na obale Krfa.

image