Magazin

Patmos: Ostrvo gde je počeo smak sveta

Ostrvo Patmos, koje se nalazi pod savršeno plavim nebom u istočnim krajevima Egejskog mora, može izgledati kao tipična destinacija za odmor u Grčkoj, ali nije. Tu je po Bibliji počeo smak sveta.
Patmos: Ostrvo gde je počeo smak sveta© @ frimufilms/freepik

Putopisci ističu da su ulice Patmosa krivudave, uske, a pogledi na more oduzimaju dah. Ipak, krasi ga jedna zanimljiva sekvenca - baš sa Patmosa su potekle vizije propasti čovečanstva, inspirišući Svetog Jovana da napiše "Knjigu Otkrivenja" koja čini završne stranice Novog zaveta i daje Bibliji neke od njenih najznačajnijih opisa, piše Si-En-En.

Pravoslavna kapela Svete Ane, podignuta početkom 17. veka, u potpunosti zatvara pećinu u kojoj je Jovan video vizije koje je tumačio kao konačni sud. Da nema natpisa "Pećina apokalipse", mnogi ne bi znali da ulaze u svetu pećinu.

Sveto ostrvo sa nestvarno lepim plažama

Dva monaha žive u ćelijama iznad pećine, ali glavni fokus verskih aktivnosti na Patmosu, poznatom kao sveto ostrvo je manastir Svetog Jovana, impozantna citadela koja se nadvija nad ostrvom. Iako su pećina i manastir glavne atrakcije na Patmosu, oni nisu jedini razlog zašto ljudi hrle na ostrvo, kažu nadležni iz grada. Ostrvo je malo, planinsko i kamenito, a obala Patmosa je razuđena. Ljude takođe privlači plaže koje su prošarane raznobojnim šljunkom u raznim nijansama narandžaste boje. Ne treba propustiti ni obilazak Skale, najvećeg grada na Patmosu i luke, kao ni Hore. U lokalnim prodavnicama se mogu pazariti obuća, odeća, nakit, ali i vina i hrana lokalne proizvodnje.  

Egejski Jerusalim kod su obožavali Dejvid Bouvi i Armani

Mnogim smatraju da je ostrvo raj zbog svoje relativne nepristupačnosti, jer nema aerodrom. Ipak, to nije sprečilo dizajnera Đorđa Armanija ili preminulog pevača Dejvida Bovija da svojevremeno uživaju u čarima prelepog ostrva: 

"Patmos ima mnogo obožavalaca, koji dolaze ovde da napune baterije i upiju njegovu energiju. Možete osetiti vibracije kada stignete. Turizam je uglavnom turizam na plaži - ali imamo sreće što imamo i sjajne znamenitosti kao što su manastir i pećina. Patmos je mala Vizantija, poput Svete Gore, ali ga takođe nazivaju i Egejskim Jerusalimom", kaže Kristos Patakos, menadžer hotela sa pet zvezdica na ovom ostrvu.

Najlakši način da se dođe do Patmosa je trajektom dva do tri sata sa Kosa, koji ima međunarodni aerodrom. Takođe, na ovde nudizam nije dozvoljen a lokalni barovi rade do 3 sata.

image