Magazin

"Skali efekat": Kako je lik Dejne Skali iz serije "Dosije Iks" doveo do povećanja broja žena u nauci

Serija "Dosije Iks" je u protekle dve decenije napravila značajnu revoluciju, i to ne samo zato što je stekla veliku popularnost zbog misterioznih, paranormalnih priča. Zahvaljujući liku Dejne Skali, u akademskim disciplinama nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike je došlo do velikih promena. Ovaj fenomen se naziva "Skali efekat" i evo šta podrazumeva.
"Skali efekat": Kako je lik Dejne Skali iz serije "Dosije Iks" doveo do povećanja broja žena u nauciGetty © Kevin Winter

Serija "Dosije X" koja se bavila paranormalnim pojavama, bila je veoma popularna krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, a obožavali su je širom sveta. Serija prati dva FBI agenta, Foksa Moldera i Dejnu Skali, dok istražuju paranormalne aktivnosti.

Iako se priča bavi zanimljivim, nadrealnim i fantastičnim događajima, jedan "ljudski" deo serije se posebno istakao mnogim gledaocima, toliko da je uspeo da promeni stvarne živote obožavateljki.

Uloga Dejne Skali, kao lekarke i specijalne agentkinje FBI, koju tumači Džilijan Anderson, imala je veliki uticaj na mlade devojke. Skali, koja je poznata po svom samopouzdanju, briljantnosti, objektivnosti i skepticizmu - karakteristikama koje su se dugo odnosile samo na muške likove - ostavila je trag na generacije žena.

Zahvaljujući ovom multidimenzionalnom ženskom liku, u protekle dve decenije se broj žena u STEM oblastima (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) znatno povećao. Ovo se naziva "Skali efektom".

Ovaj lik je poslužio kao uzor ženama koje, do tada, verovatno nisu imale dovoljno hrabrosti da pokušaju da steknu obrazovanje i grade karijere u ovim poljima.

Iako se ranije o ovome samo spekulisalo, istraživači su otkrili da je ovo zaista uticalo na percepciju žena i njihovu želju da se oprobaju i uključe u STEM sistem. Pored toga što je inspirisala žene širom sveta, Dejna Skali je otvorila put drugim, sličnim likovima u serijama koji su delili njenu ambiciju i ličnost.

I sama Džilijan Anderson osvrnula se na Skali efekat: "Kada se Skali pojavila 1993. godine, u to vreme na televiziji nismo mogli uopšte da vidimo taj tip žena. I tako, iznenada, vidimo privlačnu, inteligentnu ženu snažnog uma koju njen kul kolega sa posla i te kako ceni i to je bilo sjajno gledati. Mislim da je mnogo mladih žena pomislilo - to sam ja, želim da to budem ja. Želim to da uradim."

Istraživanje na ovu temu je pokazalo da je, od više od 2.000 žena, skoro dve trećine je reklo da je lik Dejne Skali učvrstio njihovo verovanje u važnost STEM sistema, a polovina žena rekla je da je Skali povećala njihovo interesovanje za STEM.

Rezultati ranijih studija pokazali su da likovi, slike i priče koje vidimo u medijima oblikuju naš svakodnevni život. Mogu da daju naznake čemu dajemo prioritet u našim životima, kako da se izborimo sa različitim izazovima, kako treba da provodimo vreme, na šta da trošimo novac, kako pokazujemo ljubav...

Zbog toga nije neobično da je hiljade žena bilo inspirisano Dejnom Skali. Iako su se od tada u filmovima i serijama pojavili brojni ženski agenti, lekari, naučnici, geniji, može se reći da je "Skali efekat" onaj koji je promenio tok ne samo zabavane industije, već i nauke, u kojoj su sada brojni putevi otvoreni za žene.

 

image