Magazin

Skoro 7 procenata internet saobraćaja je zlonamerno: Broj hakerskih napada raste iz godine u godinu

Situacija na prostorima interneta je alarmantna, pokazala su najnovija istraživanja stručnjaka za bezbednost na internetu. Hakeri vrebaju sa svih strana, napadaju i obične pojedince i kompanije, a odbraniti se od njih postaje sve teže.
Skoro 7 procenata internet saobraćaja je zlonamerno: Broj hakerskih napada raste iz godine u godinu© Canva / Syda Productions

Procenat zlonamernog internet saobraćaja na svetu nezaustavljivo raste, ustanovili su eksperti za sajber-bezbednost američke kompanije Klaudfler.

Podaci su zabrinjavajući, upozoravaju stručnjaci

Njihova istraživanja pokazala su da je broj DDoS-napada (distribuirani napad radi onemogućavanja usluga, cilja veb sajtove i servere tako što ometa mrežne usluge) u poređenju sa prethodnom godinom znajačno veći, te da je samo u prvom kvartalu tekuće godine kompanija blokirala više od 4,5 miliona takvih napada. Kada se ovo prenese na ukupan internet saobraćaj, brojka je zaista zabrinjavajuća: čak 6,8 procenata se klasifikuje kao zlonamerno, što je za jedan procenti poen više nego u istom periodu prethodne godine!

Hakeri sve brži i spretniji

Međutim, nije samo broj napada ono što zabrinjava, već i brzina kojom hakeri pronalaze "slabe tačke" sistema i deluju u tom pravcu. Jednom prilikom oni su za samo 22 minuta od objavljivanja novog proof-of-concept kodapronašli način da napadnu sistem. U većini kompanija zaposleni ni ne stignu da se za to vreme upoznaju sa novim bezbednosnim procedurama, a pogotovo da počnu da ih primenjuju, prenosi portal ZDNet.

Glavni okidači povećanog broja zlonamernog internet sadržaja

Kako navode sajber-stručnjaci, okidača za ovakve hakerske napade ima nekoliko: jedan je globalna geopolitička situacija, drugi - predsednički izbori u Rusiji koji su se održali u martu ove godine, a na kojima je Vladimir Putin udebljivo odneo pobedu, a treći - predstojeći predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima su glavni oponenti Donald Tramp i Džozef Bajden.

Kako se odbraniti od hakerskih napada

Ukoliko radite u kompaniji, trebalo bi da zaštitite svoju veb lokaciju, kao i sve usluge i mesta skladištenja koja podrazumevaju korišćenje interneta. Što se tiče bezbednosti kodova, i ovde treba biti proaktivan, i kontinuirano unapređivati sve bezbednosne mere. Situacija je alarmantna: više nije pitanje da li će hakeri da napadnu, nego u kom trenutku.

image