Magazin

Tajanstveni ruski ritual: Zbog čega su u Rusiji u stara vremena "pekli" tek rođene bebe

Narodni običaji i verovanja su nešto što u velikoj meri kreira sliku o tome kako je jedan narod ranije živeo. Jedan od možda najbizarnijih ruskih rituala bilo je "pečenje" beba.
Tajanstveni ruski ritual: Zbog čega su u Rusiji u stara vremena "pekli" tek rođene bebe© DALL-E by ChatGPT

Danas je medicina na izuzetno visokom nivou, pa čak i prevremeno rođene bebe dobijaju šansu za život - lekari ih smeštaju u inkubatore u kojima one borave dok ne ojačaju. Pre više od jednog veka, Rusi su morali da se snalaze na drugačiji način.

Beba u testu: stari običaj Rusa koji izaziva čuđenje

Kada bi danas neko rekao da je umotao bebu u testo i stavio u peć, verovatno biste pomislili da je lud. Ali, ovaj ritual se u staroj Rusiji veoma često praktikovao, naročito kada bi se beba rodila prevremeno ili sa nekom urođenom zdravstvenom manom, poput rahitisa.

Za početak, bilo je potrebno pripremiti posebno testo: osnovni sastojci bili su ražano brašno i voda, ali ne bilo kakva, već izvađena iz tri različita bunara. Vodu nije smeo da donese bilo ko - to je bio zadatak seoske nadrilekarke, za koju se verovalo da ima srećnu ruku.

Kada bi bebu umotali u testo, stavili bi je u peć, da se "zapeče"

Kada bi se testo pripremilo, pristupalo bi se uvijanju bebe u njega, i to bi radila ili majka ili najstarija žena u selu. Dok bi se beba umotavala u testo, svi prisutni bi izgovarali razne vradžbine, kako bi ritual bio delotvoran, a beba nakon njega ojačala i "stala na noge".

Tako umotanu u testo, Rusi bi bebu stavljali u zagrejanu kamenu peć, na nekoliko trenutaka, da se ona ugreje i "zapeče". Narod je verovao da ovaj obred ima magijsku moć i da će samo zahvaljujući njemu prevremeno rođena ili bolesna beba dobiti šansu za život.

Šta je toliko posebno u ovom običaju

Peć nije slučajno odabrana kao pomoćno sredstvo u ovom obredu. Naime, Rusi (a i drugi slovenski narodi) verovali su da vatra ima iseliteljske moći i da se na ovaj način zapravo telu i duhu bebe daje snaga da savlada sve nedaće. Jednom "zapečena", beba se više ne bi razboljevala.

Savremeni stručnjaci se donekle i slažu sa ovom teorijom, ali svoje zaključke baziraju na nauci, a ne sujeverju: velike oscilacije u temperaturi zaista potpomažu jačanje imunog sistema i čine organizam otpornijim na virusne i druge infekcije.

image