Magazin

Sujeverje u Rusiji: Šta se ne sme pred polazak na put

Narodna verovanja deo su svake nacije, a brojni narodi kroz istoriju neguju svoje običaje koji ih čuvaju od zlih duhova. Ipak, reklo bi se da je ruska kultura vekovima bila plodno tle za razvoj mnogobrojnih običaja protiv uroka. Koji su to karakteristični običaji kojih se ruski narod pridržava pred putovanja i zbog čega to rade?
Sujeverje u Rusiji: Šta se ne sme pred polazak na put© Canva / Nikola93, Dean Drobot, Cat'chy Images - Nynke van Holten, CraigRJD

Sujeverje je neodvojivi deo ruske tradicije, i dok jedni slepo veruju u postojanje nečistih sila i to koliko je važno zaštititi se raznim ritualima, drugi demonstrativno odbijaju da svoje navike potčine izmišljotinama, a treći ipak žive tako da ne iskušavaju sudbinu, pa za svaki slučaj pređu ulicu ako vide babu sa praznom kofom ili im crna mačka pređe put. Oni koji putuju imaju svoje posebne rituale koji su nekada toliko čudni da je pravi izazov razumeti kako su nastali i od čega ih štite, a upravo o njima ćemo danas pričati.

"Sesti na put" - za blagoslov kućnog duha i sreću na putu

Svako ko je ikada putovao u Rusiju ili bio na nekom proputovanju sa Rusima zna da je pred izlaskom iz kuće obavezno "sesti na put", ali, šta to zapravo znači, gde se seda i šta će se desiti ako se ritual izostavi? U staroj Rusiji verovalo se da kućom upravlja kućni duh, kome su se obavezno ostavljali hleb i mleko kako bi se zaslužilo njegovo dobro raspoloženje, a "sesti na put" još jedan je od načina da se oda počast kućnom duhu - na taj način od njega kao da se traži blagoslov za putovanje. Samo "sedanje na put" podrazumeva da se sedne na nešto tvrdo, tabure ili stolicu, a nikako na mekane fotelje ili krevet.

Danas, iako u nešto izmenjenoj formi, ovaj ritual i dalje postoji, iako većini služi kao par minuta mira za sabiranje misli i preslišavanje: da li je pegla isključena, prozori zatvoreni, a sva važna dokumenta spakovana u putne torbe.

Pranje kose pred put je loša sreća

Oprali ste kosu pred put? E pa nije trebalo. Prema ruskom sujeverju kosa se pred put nikada ne pere - to znači da će putovanje biti puno neprijatnosti, a ukoliko je u pitanju službeni put, posao neće biti sklopljen. Još od davnina smatralo se da je u kosi koncentrisana sva životna snaga čoveka (čak je i biblijski lik Samson svu svoju moć izgubio sa gubitkom kose), a premda je putovanje u velikoj meri povezano sa raznim rizicima i opasnostima, kosu nikako ne treba prati pred put - tako pred važnim događajem rasipate svoju životnu snagu i ispirate je vodom, a znači prizivate nesreću.

Kiša u putu je dobar znak, a u nevreme treba ipak ostati kod kuće

Suprotno svim očekivanjima, ukoliko Ruse u putu zatekne kiša, to je dobar znak - putovanje će biti bez bilo kakvih trzavica i problema. Ruski preci smatrali su da voda štiti od nečistih sila, a čoveku koga je pročistila voda ni urok, ni crna magija ne mogu ništa. Zbog toga ćete često Ruse videti kako se blagoj kiši u putu raduju, za razliku od pripadnika drugih nacija koji negoduju što ih je uhvatilo loše vreme. Naravno, ako je u pitanju ozbiljno nevreme, sa grmljavinom i sevanjem, čak i Rusi biraju da ostanu kod kuće jer, ovakav "gnev sa nebesa" ne sluti ni na šta dobro.

Levom nogom preko praga - ni u ludilu

Prilikom izlaska iz kuće, Rusi veoma vode računa kojom nogom zakoračuju preko praga: ni pod tačkom razno se ne sme zakoračiti levom nogom jer se time upada u zamku nečistih sila koje će se svojski potruditi da putovanje pokvare. Ovo je povezano sa starim slovenskim verovanjem da je leva strana ljudskog tela povezana sa mračnim svetom, a čak su i levoruke ljude smatrali đavoljim potomcima i vešticama.

Ako ste nešto zaboravili, to vam ni ne treba, a ako ipak morate da se vratite - obavezno pogledajte u ogledalo

Zaboravili ste nešto kod kuće? Ni slučajno se ne smete vraćati, a ovo će vam reći svaki Rus. Prvo, saglasno narodnim verovanjima, to je znak sudbine koji vam govori da se zapitate da li je uopšte pravo vreme da idete na put sada, a drugo, Rusi smatraju da onoga ko se sa pola puta vrati po zaboravljenu stvar obavezno čeka neka nesreća. Ukoliko je pak zaboravljena stvar jako važna, a ne postoji mogućnost da je neko drugi donese ili da se put odloži, prilikom povratka kući obavezno je pogledati se u ogledalo. Zbog čega? Objašnjenje leži upravo u vašem odrazu: Rusi veruju da će sva negativna energija koju dobijete povratkom kući po zaboravljenu stvar da se prenese dvojniku u ogledalu, a kako ne bi iskušavali sudbinu, za svaki slučaj će i pokucati tri puta u okvir vrata. Što je sigurno - sigurno je.

image