Magazin

Svaka četvrta odrasla osoba će zauvek ostati sama, bez partnera, pokazuju istraživanja naučnika

Pronaći životnog saputnika nikada nije bilo teže, pokaazuju najnovija istraživanja. Da li su u pitanju previsoki standardi prilikom izbora, loša ekonomska situacija ili nešto treće? Uostalom, nije ni važno - važno je to da svaka četvrta nema partnera i vrlo verovatno ga neće ni imati.
Svaka četvrta odrasla osoba će zauvek ostati sama, bez partnera, pokazuju istraživanja naučnika© Canva / Biserka Stojanovic

Trendovi u zabavljanju se neprekidno menjaju i iako bi trebalo da zahvaljujući savremenim tehnologijama imamo više mogućnosti da pronađemo srodnu dušu, statistika govori suprotno. Ranije se brak doživljavao kao institucija, imao je svoju "težinu" a parovi su stremili da svoj odnos nakon nekog vremena ozakone.

Sada je slika nešto drugačija, jer su se i društvene norme u većini zemalja okrenule naglavačke: na partnerske odnose se više ne gleda samo kroz prizmu braka i porodice, već im se daju i druge dimenzije. Tako, primera radi, postoje LAT brakovi, gde supružnici biraju da žive u odvojenim stanovima, ili DINK parovi, u kojima se partneri odlučuju na zajednički život, ali bez dece.

Epidemija samoće sve više uzima maha - četvrtina ljudi uopšte nema partnera

Odsustvo partnera nikako ne bi trebalo da bude sinonim za nepotpunost u emotivnom smislu, niti bi samoća trebalo da se upoređuje sa usamljenošću. Međutim, ono što jeste činjenica je da se sve veći broj odraslih susreće sa poteškoćama u pronalasku emotivnog partnera, a samim tim i sa "rađanjem" nekog od ovih osećaja u nekom trenutku života. Makar na momenat.

Jedno istraživanje koje je sproveo Pju Risrč Centar (Pew Research Center) pokazalo je da je situacija poprilično alarmantna i da trend koji imamo danas "proriče" vrlo izazovnu i za neke nimalo svetlu budućnost. Naime, u trenutku kada osobe koje su sada u 30-im i 50-im godinama postanu pedesetogodišnjaci, čak četvrtina njih biće sami i bez ijednog braka iza sebe.

Milenijalci imaju najmanje entuzijazma kada su odnosi u pitanju

Milenijalci, koji sada imaju između 30 i 40 godina, reklo bi se da su najmanje entuzijastični kada su emotivni odnosi u pitanju, a ništa bolja situacija nije ni kada je tema proširivanje porodice. Glavni krivci za to su teško odrastanje u većini zemalja, velika ekonomska kriza koja je pogodila ceo svet, ali i pandemija Korona virusa, koja je potpuno promenila pogled na život.

Sada, kada su konačno sve ove nedaće prošle, oni kao da žele da žive život "punim plućima" - da putuju, da se više druže, da više rade i ostvaruju svoje karijerne ciljeve, kupuju nekretnine, udomljavaju životinje. Sve, samo ne da se posvete pronalasku partnera. Da li je ovakva odluka velikog broja milenijalaca ispravna sada nije tema, ali zaključak naučnika zabrinjava: mnogi od njih zauvek mogu ostati sami, bez partnera.

image