Magazin

Šta sve obrve mogu reći o našem zdravlju

Verovali ili ne, ali naše obrve mogu reći mnogo toga o stanju našeg organizma. Zavisno od toga kakve su dlačice i koža oko njih, stručnjaci mogu videti kako se hranimo, ali i dijagnostikovati čak i neka autoimuna oboljenja.
Šta sve obrve mogu reći o našem zdravlju© Canva / pixelshot

Obrve su veoma važan segment našeg lica: oblikuju ga, daju mu posebnu "notu" i mogu otkriti naše emocije - jesmo li ljuti, tužni, srećni ili uzbuđeni. Ali, osim što govore o tome kako se osećamo, one mogu reći dosta toga i o našem zdravlju i otkriti čega nam u organizmu manjka, smatraju stručnjaci.

Hipotireoza

Obrve koje se stanjuju, posebno na krajevima, mogu biti znak hormonalnog disbalansa poznatijeg kao hipotireoza, koji nastaje usled smanjene aktivnosti štitne žlezde, navela je u intervjuu za San Sara Dženkins, doktor estetske medicine. "Gubitak dlaka na telu je jedan od prvih, tihih simptoma ovog stanja", upozorila je ona. Ukoliko se koža oko obrva još i suši i peruta, pravo je vreme za posetu endokrinologu i dermatologu.

Psorijaza

Psorijaza je autoimuno hronično oboljenje kože koje se manifestuje kao zadebljanje kože koje je ispraćeno crvenilom i ljuspicama. Obično se ona javlja na mestima na kojima je koža tanka, poput obrva, vrata, potkolenica i nadlanica. "Ukoliko se pojave crveni pečati koji svrbe i imaju tendenciju da se ljušte, to može biti jedan od prvih simptoma psorijaze", navela je doktor Dženkins. "Gubitak dlačica na tim mestima je takođe moguć", dodala je.

Alopecija

Gubitak dlaka u obliku pečata na temenu, bradi ili obrvama može biti jedan od prvih znakova alopecije - autoimunog oboljenja koje pogađa najčešće ljude koji su pod velikim stresom ili pate od deficita gvožđa. Obično se gubitak vlasi dogodi naglo, maltene preko noći, a uzrok se mora ispitati kako bi se došlo do pronalaženja adekvatne terapije.

Nedostatak vitalno važnih nutrijenata

Ishrana bogata nutrijentima je preduslov za pravilno funkcionisanje organizma, a njihov deficit se obično prvo primeti "na površini", odnosno na koži i vlasištu. "Nedovoljan unos vitalno važnih nutrijenata kao što su biotin, cink, omega-3 masne kiseline i gvožđe mogu dovesti do gubitka dlaka i istanjivanja obrva", naglašava doktor Dženkins.

image