Magazin

Na ova 4 načina pas može da "namiriše" da njegov vlasnik dolazi kući

Sa više od 200 miliona receptora u svojim njuškama, psi mogu da namirišu svašta. Ali, ono što im definitivno najbolje "ide od ruke" jeste to da predvide kada bi njihov vlasnik trebalo da se vrati kući sa posla. Za to oni imaju čak 4 taktike, od kojih samo jedna uključuje njušku.
Na ova 4 načina pas može da "namiriše" da njegov vlasnik dolazi kući© Canva / CJ

Psi nas neprestano oduševljavaju svojim sposobnostima, ali ono što je možda njihova najveća "supermoć" jeste njihov njuh. Osim što mogu da "namirišu" trudnoću svojih vlasnica, oni mogu sa neverovatnom preciznošću da osete i kada se vlasnik ili vlasnica vraćaju kući sa posla. Kako? Na čak 5 različitih načina!

Psi prepoznaju zvuk "svog" automobila

Psi možda neće znati razliku između zvuka Mercedesa ili Škode, ali će jako dobro umeti da razaznaju zvuk automobila koji poseduju njegovi vlasnici od zvuka bilo kog drugog automobila. Njihov sluh je izuzetno osetljiv, a zahvaljujući asocijativnom učenju oni vrlo lako mogu da "saberu dva i dva" i nauče da nakon određenih zvukova vlasnik dolazi kući.

Pseća njuška poseduje izvanredne sposobnosti

U psećoj njušci se nalazi više od 200 miliona receptora za miris, zahvaljujući kojima oni mogu da nanjuše svoje vlasnike na velikoj udaljenosti. Naročito ukoliko vetar duva iz pravca iz kog on dolazi. Ali, nedavna istraživanja pokazala su da psi mogu da procene i kada bi vlasnik trebalo da se vrati kući po količini njegovog mirisa koja je preostala u stanu.

Ponašanje ukućana odaje povratak vlasnika kući

Četvoronožni članovi porodice imaju neverovatnu sposobnost da uoče promene u ponašanju ljudi u okruženju, a naročito onih sa kojima žive. Primera radi, pas će naslutiti da se kući vraća dete kada njegova majka počne da priprema ručak, ili će znati da dolazi majka kada dete krene naprasno da sređuje svoju sobu i sve po kući. Ako pas živi sa momkom i devojkom, on će jednako dobro uviđati promene.

Psi imaju sposobnost da percipiraju vreme

Pas sigurno neće znati da "kaže" koliko ima sati, ali će itekako dobro proceniti koje je doba dana i vreme na osnovu svog biološkog sata. Ukoliko se kući s posla vraćate uvek u isto vreme, on će se oslanjati na svoj cirkadijalni ritam i na osnovu toga znati da je baš sada trenutak kada bi trebalo da otvorite vrata.

image