Magazin

Flert ili samo prijateljski razgovor - osmeh sve odaje

Ponekad se zbunimo da li nam druga osoba signalizira da joj se sviđamo ili samo vodi prijateljski razgovor, pa dok većamo u glavi šta i kako, istraživanja su rekla svoje - osmeh nas zapravo odaje u kom pravcu idemo. Taj gest može ukazati da se nekom dopadamo ili neko nama, posebno ako je ovaj izraz lica suptilan.
Flert ili samo prijateljski razgovor - osmeh sve odaje© Andrea Piacquadio/pexels

Smanjuje stres, poboljšava ukupno blagostanje i čini da se osećamo dobro - flertovanje podrazumeva verbalna i neverbalna ponašanja i može se protumačiti kao interesovanje ili privlačnost prema drugoj osobi. Često ne uključuje logiku, a kada neko vidi drugu osobu sličnu sebi, povećava se šansa da će tu osobu smatrati privlačnom, rezultati su istraživanju iz 2018. godine. 

Ako se i trudimo da vodimo prijateljske razgovore, osmeh je taj koji će nas odati da flertujemo i da nam je osoba sa kojom pričamo privukla pažu.

Ovim su se bavili i naučnici i otkrili su da postoje znakovi na licu koje žene "upućuju" muškarcima i koji ukazuju na zainteresovanost. Utvrđeno je da su u šest studija muškarci mogli da prepoznaju određene ženske izraze kao flertovanje. To su blagi osmeh, glava okrenuta na jednu stranu i blago nagnuta nadole i oči usmerene na osobu. Takođe su primetili da su muškarci brže prepoznavali reči vezane za seks kada su uočili ovakve izraze na licu. 

Zanimljivo je da su izrazi koji ukazuju na flert  suptilni i pružaju ženama priliku da izraze potencijalno interesovanje, uz održavanje određene distance, navodi istraživač Haj-Mohamadi i saradnici. Izrazi koji su previše dvosmisleni mogu biti percipirani kao prijateljski, što može dovesti do toga da se ne prepoznaju kao znak flertovanja. To je posebno naglašeno kod muškaraca sa nižim pragom za prepoznavanje romantičnog interesa.

Muškarci mogu da prepoznaju ovu suptilnost, i njihova sposobnost da razlikuju flert od sreće na licu, omogućava im da brže reaguju na flertovanje žena, percipirajući poziv za uspostavljanje veze.

Kako se razvija kvalitetna veza 

Istraživanje o vezama najbolje se tumači u širem kontekstu razvoja zdravih odnosa. Romantični interes je iskra, dakle početak, a ne odskočna daska za prebrzo uskakanje u novu vezu. Kvalitetni odnos se razvija kroz osobine kao što su ljubaznost, saosećanje, poverenje, poštovanje, divljenje, prihvatanje i mnoge druge osobine koje ne nosimo na rukavu ili licu. Odvajanje vremena da upoznamo nekog novog je najbolja investicija koju možemo napraviti u negovanju zdravih, srećnih parova, piše Sajkolodži tudej.

image