Magazin

Sankt Peterburg preko leta: 3 vrste vodene zabave u gradu na Nevi

Car Petar I sagradio je Sankt Peterburg na vodi - na reci Nevi i njenim mnogobrojnim pritokama i kanalima. Stoga, red je da se njima oda i počast. A kako drugačije nego uživanjem u blagodetima vode u vrelim letnjim danima?
Sankt Peterburg preko leta: 3 vrste vodene zabave u gradu na Nevi© РИА Новости / Александр Гальперин

Obično turisti u Sankt Peterburgu obilaze grad turističkim autobusima ili peške, krećući se od jedne do druge znamenitosti i "upijajući" lepote grada koji važi za istorijsku i kulturnu riznicu Rusije. Ali, Severna prestonica može još mnogo toga da ponudi! Ali, za to je potrebno sa asfalta sići u vodu.

Plovidba na dasci kroz samo srce Sankt Peterburga

Svake godine u Sankt Peterburgu se organizuje Fontanka SAP, manifestacija u kojoj učestvuje na hiljade ljudi koji plove na posebnim daskama (SAP - Stand Up Paddle) i kreću se vodom uz pomoć vesla. Ovaj događaj se zaista može smatrati spektaklom jer su učesnici svi do jednog kostimirani u najrazličitije junake iz kultnih filmova ili bajki. Rekama u centru grada moguće je ploviti na dasci i svakog jutra, dok vodeni tramvaji i turistički čamci još uvek stoje usidreni. Oni iskusni se u ovu avanturu mogu upustiti samostalno, a oni koji nisu vični ovom vodenom sportu mogu da krenu u plovidbu i sa instruktorima lokalnih škola.

Pohod u kanuima - uživanje za dušu i trening za telo

Za one kojima sap-daske deluju kao previše zahtevno plovilo postoji i drugi vid vodene zabave - pohod u kanuima. Plovidbe se obično organizuju rano ujutru, dok još nema gužve, kako bi doživljaj bio potpun. Sa vetrom u kosi turisti i žitelji Severne prestonice mogu da plove Nevom i obilaze priobalne atrakcije poput kruzera Aurora, a oni iskusni mogu da odu sve do jezera Ladoga, pa čak i ostanu tamo na nekoliko dana. Osim što je ovaj vid obilaženja grada sam po sebi neobičan, on je još i vrlo dobar za zdravlje, jer veslanje rekom zahteva dosta dobru kondiciju i izuzetnu fizičku izdržljivost.

Finskim zalivom na jedrilicama

Turisti koji istraže grad "iznutra", krećući se njegovim rekama i kanalima, imaju priliku da odu i korak dalje (ili je možda bolje reći talas dalje) i zapute se zajedno sa drugim ljubiteljima vodenih sportova i do Finskog zaliva. Tamo ih očekuje jedinstvena avantura na jedrilicama. Oni koji se osmele na ovakav izlet imaće šta i da vide: Lahta Centar (najviši neboder u Evropi), ostrvo Kotlin i Kronštadt - grad u gradu koji je pod zaštitom UNESKA i mnoge druge lepote Sankt Peterburga koje je iz centra grada prosto nemoguće doživeti.

image