Magazin

Migrena - šta raditi, a šta ne kad nastupi pulsirajuća glavobolja

Ko god se susreo sa migrenama, dobro zna šta to znači - neizdrživ pulsirajući bol u glavi koji traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Često su veoma onesposobljujuće, a praćene su mučninom, povraćanjem i osetljivošću na svetlost i zvuk. Iako ne postoji trajan lek za migrenu, kombinacija preventivnih mera, lekova i promena u načinu života može značajno smanjiti njihovu učestalost i težinu. Međutim, šta možemo da uradimo kada je bol već počeo, a šta treba da izbegavamo?
Migrena - šta raditi, a šta ne kad nastupi pulsirajuća glavobolja© Andrea Piacquadio/pexels

Kada migrena nastupi, čini se da bol nikad neće prestati - jak je, intenzivan i utiče da ne možemo da normalno radimo svoje dnevne "zadatke". Lekari kažu da postoje određene situacije koje treba da praktikujemo kako bismo malo smanjili intenzitet bola i predlažu da uradimo par stvari kako bismo, što je moguće bezbolnije, prošli kroz ovaj napor.

Ističu da migrene nisu uvek neizbežne i da se ponekad mogu sprečiti. Čak i kada je nastupila, ima načina da je sprečimo da postane gora, a ključ je uvek da budemo pripremljeni i svesni onoga što se dešava u telu.

Neki imaju znakove upozorenja pre nego što migrena počne

Veliki broj ljudi primećuju određenu grupu simptoma koja se javlja u rasponu od nekoliko sati do 2 dana pre nego što migrena počne. Znakovi koji ukazuju da "dolazi" su:

  • promene raspoloženja
  • ukočen vrat
  • žudnja za određenom hranom ili pićem
  • zatvor ili dijareja
  • promene vida i drugih čula

Šta raditi kada je migrena nastupila 

Ako već možemo predvideti da ćemo imati migrenu, promene u ponašanju pomažu da je držimo pod kontrolom. Zato je bitno da uzmemo lek koji nam je lekar preporučio.

Neophodno je da se odmorimo, pa čak i dremnemo. A preporuka je da popijemo i kafu ili čaj sa kofeinom, jer nam mogu pomoći u zaustavljanju bola. Ali ne treba preterivati i obevezno izbegavati kofein neposredno pre spavanja, jer kao što znamo, on može uticati na kvalitet sna.

Hladne obloge mogu smanjiti bol, ali za neke ljude, toplota kao što je na primer, topla kupka, može pomoći. I naravno - hidratacija koja je obavezna u ovim situacijama, jer ponekad je čaša vode dovoljna da zaustavi glavobolju.

Šta se ne preporučuje 

Ne smemo preterivati sa lekovima i obavezno razgovarati sa lekarom ako je lek potreban više od 2 dana nedeljno. Bitno je da ne preskačemo obroke i da pokušamo da jedemo približno isto vreme svaki dan. Hrana treba da je laganija, dakle bez masnih sireva, prerađenog mesa, slatkiša, alkohola.

Ne stresirati se 

Zvuči ironično, ali kada se previše brinemo o migreni, stres može učiniti da se i pojavi. Zato je dobro da probamo sa masažom ili tehnikama koje utiču na smanjenja stresa kao što su duboko disanje ili meditacija, piše Ved-em-di.

image