Magazin

Konačno otkriveno šta uzrokuje glavobolje i migrene

Osobe koje pate od čestih glavobolja ili migrena dobro znaju koliko ovakve boljke umeju da budu naporne. Lekovi trenutno otklone bol, ali on se brzo vrati i može da traje danima. Nedavna studija sugeriše da bol u glavi izaziva zapravo bol u mišićima vrata, a ovo saznanje je veoma značajno, jer može da dovede do boljih tretmana u lečenju, kažu naučnici.
Konačno otkriveno šta uzrokuje glavobolje i migrene© @ yanalya/freepik

Uobičajene glavobolje povezane su sa bolovima u vratu, zaključili su naučnici iz Nemačke. U okviru istraživanja učestvovalo je 50 pacijenata, a radiološkom metodom praćena su stanja u situacijama učestalih glavobolja i bolova u vratu.

Posebna pažnja je bila na trapezastim mišićima - paru velikih, trouglastih tkiva koje se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Otkriveno je da oni koji pate od glavobolje i migrene tenzijskog tipa pokazuju veće opterećenje u tim mišićima vrata: "Naši nalazi ukazuju na ulogu mišića vrata u patofiziologiji primarnih glavobolja", rekao je dr Niko Solman.

U danima kada su učesnici patili od bolova u glavi i vratu, pokazao se i veći "pritisak" na vratu, što je sugerisalo da su mišići bili upaljeni.

To je navelo stručnjake da zaključe da upala mišića vrata, koja se razvija iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres, može biti povezana sa tenzijskom glavoboljom i migrenama.

"Tretmani usmereni na mišiće vrata dovode do istovremenog ublažavanja bolova u vratu i glavi", ističe doktor.

Stručnjaci smatraju da neinvazivne opcije lečenja koje direktno ciljaju mesto bola u mišićima vrata, kao što su masaža ili akupunktura, mogu biti veoma efikasne i bezbednije od lekova, piše Njujork post.

Koja su razlike između glavobolje i migrene

Mnogi misle da su ova dva pojma jedno te isto, ali među njima postoje značajne razlike. Dok je migrena, neurološko oboljenje, glavobolja podrazumeva bol koji nestaje posle unošenja lekova protiv bolova.

Migrenu karakteriše jak pulsirajući bol i obično se javlja na jednoj strani glave, ili je bol jači na jednoj strani. Takođe je praćena mučninom, slabošću organizma i osetljivošću na svetlost i zvukove i najčešće traje od 2 do 72 časa. Migrenični bol se uglavnom pogoršava prilikom fizičke aktivnosti. Takođe, tri puta je češće kod žena nego kod muškaraca.

Sa druge strane, glavobolja podrazumeva bol u predelu glave, lica i gornjeg dela vrata i nastaje kao posledica različitih poremećaja: od bezazlenih stanja koja ne zahtevaju nikakvo lečenje do po život opasnih bolesti. Oko polovine odraslih ima glavobolju bar jednom godišnje, a često nastaju zbog stresa i napetosti.

image