Magazin

Brufen ili paracetamol? Doktor objašnjava kada se pije koji lek

U situacijama kad nas boli glava ili imamo temperaturu, posežemo za brufenom ili paracetamolom. Mnogi smatraju da su ova dva leka protiv bolova skoro jedno te isto, i često uzmu prvi koji im se nađe pod rukom. Ipak, postoje razlike među njima koje ih čine boljim izborom u određenim okolnostima - brufen se koristi kod upala, a paracetamol kod temerature, kaže doktorka Milica Komnenić za RT Balkan.
Brufen ili paracetamol? Doktor objašnjava kada se pije koji lek© @ wirestock/freepik

U svačijoj kućnoj apoteci se nalaze paracetamol i brufen. Te lekove protiv bolova neretko koristimo za obaranje temerature. Lekari naglašavaju da je brufen jači lek i ima protivupalno dejstvo, ali i da teže "pada" na želudac. Paracetamol se češće preporučuje i ima manje neželjenih efekata.

"Brufen može negativno da se odrazi kod osoba kod kojih postoji slabost krvnih sudova i tad se jave modrice koje spontano izlaze. Takođe, želudac ga lošije toleriše, pa kod pacijenata koji imaju čir na ovom organu, ovaj lek nije ni malo bezazlen. On se koristi kod hroničnih bolova koji mogu da se reše za sedam dana, kao i kod nekih otoka. Paracetamol je lek koji se učestalije daje, jer je mnogo bezbedniji, kaže doktorka Milica Komnenić za RT Balkan.

Ipak, da bismo rešili nedoumice, postavlja se pitanje u kojim onda situacijama je bolje koristiti jedan, a u kojim drugi medikament?

Kad oboramo temeraturu - paracetamol

Za zimski period se vezuju prehlade, virusi, pa i grip. U situacijama kada je neophodno da snizimo temeraturu i ublažimo tegobe, doktorka savetuje da uzmemo paracetamol, jer je "po svom mehanizmu delotvorniji".

Kod upala i bolova u mišićima - brufen

"Kod postojeće upale u mišićima, preporučuje se brufen i to dva puta dnevno u roku od nedelju dana", kaže doktorka Komnenić.

Glavobolja - paracetamol

"Ukoliko vas boli glava, uzmite odjednom dva paracetamola. Izbor nije "pao" na brufen, jer on dodatno spusti i pritisak, a često su glavobolje uzrokovane baš niskim pritiskom", rekla je doktorka.

Trudnice smeju da koriste samo i uvek paracetamol, dok se kod osoba koje imaju probleme sa jetrom ili bubrezima ne preporučuje ni jedno ni drugo.

Ipak paracetamol pre brufena

Doktorka ističe da često uzmemo lek zbog saveta koji smo dobili u apoteci ili su na nas uticale razne promocije. Najbolje bi bilo da se oko svega kosultujemo sa lekarom, ali ako samostalno uzimamo neki od ova dva leka, savet je da to ipak bude paracetamol.

"Razgovor sa farmaceutom, kao i raznoraze reklame, koje gledamo utiču na to koji ćemo lek pre da koristimo. Oba ova leka su dobar izbor i ne spadaju u opasnu katergoriju. Moja preprouka za samostalnu upotrebu, bez odlaska kod lekara je ipak paracetamol, jer je bezbedniji i ima daleko manje alergijskih reakcija.

Brufen obavezno posle jela

Paracetamol možemo da uzmemo pre jela, za razliku od ibuprofena kada je neophodno da obedujemo kako ne bismo iritirali želudac. Pre svake upotrebe treba da pročitamo uputstvo kako bismo izbegli predoziranje. Stručnjaci napominju da ova dva leka možemo da koristimo u toku jednog dana, ali sa vremenskim razmakom i u tom slučaju, treba da se obratimo lekaru kako bi nas najbolje posavetovao.

image