Magazin

Krpelji najviše "vole" ova skrivena mesta na vašem psu - dobro ih pregledajte

Možda ste mislili da su krpelji isključivo problem tokom prolećnih meseci, ali nemojte to da vas zavara - oni žive i mogu biti aktivni tokom cele godine, posebno sada kada se klima menja, te letnji (a i zimski) meseci postaju sve topliji. Rizik od ovih parazita nije umanjen kada prođe proleće, tako da bi trebalo da budete obazrivi i dobro pregledate sledeće delove tela psa nakon što se vratite iz šetnje.
Krpelji najviše "vole" ova skrivena mesta na vašem psu - dobro ih pregledajte© Pexels/Lorenzo Manera

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju svojih domaćina, a u pojedinim slučajevima mogu biti i prenosioci ozbiljnih bolesti. Najčešće žrtve ovih napasnika, naročito tokom toplih meseci, su psi, koji slobodno trče po travi, koja je stanište najvećeg broja ovih parazita.

Da biste sačuvali zdravlje svog ljubimca potrebno je da znate na kojim delovima tela se krpelji najčešće sakriju i šta bi trebalo da učinite da biste zaštitili svog krznenog prijatelja. 

Desni i usna duplja

Iako zvuči potpuno neverovatno, krpelji se jako lako mogu zavući u usnu duplju psa i "uhvatiti" se za unutrašnju stranu obraza, pa čak i desni! Ovu regiju većina vlasnika pasa ne kontroliše nakon šetnje, i to je velika greška, smatraju stručnjaci sa portala PudlsEndPerots.

Njuška i predeo oko očiju

Krpelji se mogu lukavo zavući i u nabore kože oko očiju i njuške. Posebnu pažnju na ove delove tela trebalo bi da obrate vlasnici pasa koji imaju "višak" kože, poput mopseva, francuskig buldoga, biglova i šar-peja.

Uši

Uši se mnogim rasama vuku po travi kada po njoj u šetnji njuškaju, te su parazitima lako dostupne. Dodatno, krpelji često biraju uši jer su to topla, vlažna mesta sa tankom kožom, koja omogućava lak pristup krvnim sudovima. Redovno pregledajte unutrašnjost i spoljašnjost ušiju vašeg psa, posebno ako se valjao po zemlji.

Predeo oko "jastučića" na šapama

Prostor između "jastučića" na šapama je jedan od najranjivijih na telu pasa: oni su u direktnom kontaktu sa usijanim asfaltom i stoga podložni opekotinama, ali i prvi "na udaru" krpelja koji vrebaju sa zemlje ili iz trave.

Vrat i potiljak

Krpelji vole i područje oko vrata, a posebno ispod, jer je ono često zaštićeno ogrlicom, koja im daje bezbedno i toplo mesto za skrivanje. Isto tako i potiljačni deo glave, na kome je krzno dovoljno gusto da se u njega neprimetno zavuku.

Pazušne jame i prepone

Ovo su takođe idealna mesta za skrivanje, jer se tu često skupljaju znoj i toplota. Pregledajte ta područja detaljno nakon šetnje, naročito ukoliko ste prolazili kroz visoku travu ili šumovita područja.

Rep i analni otvor

Na ovim područjima je koža mekša nego na ostatku tela, a samim tim i pogodnija za ugrize krpelja. Bez obzira na to da li psa šetate u parku ili isključivo po asfaltu, ovu regiju treba redovno pregledati i održavati.

Kako se možete boriti protiv krpelja na psima

Redovni pregledi - Koristite poseban češalj sa gustim zupcima kako biste detaljno pregledali psa nakon šetnje. U slučaju da primetite krpelja, uklonite ga što pre pincetom ili specijalnim alatom za uklanjanje krpelja, vodeći računa da ni jedan deo njegovog tela ne ostane u koži.

Topikalni preparati - Postoje razni topikalni preparati koji mogu da se nanose na kožu psa i pomažu u prevenciji krpelja. Konsultujte se sa veterinarom o tome šta je najbolje rešenje za vašeg psa, u skladu sa rasom, ali i načinom njegovog života.

Oralni lekovi - Na tržištu postoji veliki broj oralnih preparata koji štite pse od krpelja. Ovi lekovi su vrlo efikasni i često deluju duže od topikalnih preparata - zavisno od proizvođača i vrste, neki pružaju zaštitu i do 3 meseca.

Zaštitne ogrlice - Specijalne ogrlice protiv krpelja i drugih parazita su takođe jedan od vidova zaštite. Postavljajući ovu ogrlicu vlasnici bi trebalo da vode računa i o njenoj veličini, kako ona ne bi spala ili, još gore, smetala mu da diše.

Redovno održavanje higijene - Redovno kupanje psa šamponom protiv parazita može pomoći u uklanjanju krpelja i sprečavanju njihovih ugriza. Ništa manje važno nije ni održavanje higijene ležaljke psa i drugih delova kuće u kojima on provodi dosta vremena.

Održavanje dvorišta - Ukoliko imate dvorište, redovno kosite travu i korov, kao i napadalo lišće. Krpelji se najčešće skupljaju na mestima koja su topla i vlažna, pa održavanje dvorišta može smanjiti rizik od infestacije.

Poseta veterinaru - Redovne posete veterinaru su ključne za prevenciju i tretman krpelja. Veterinar može preporučiti najnovije i najefikasnije metode zaštite i tretmana u zavisnosti od toga šta je vašem psu potrebno.

image