Magazin

Venecija uvodi još jedno pravilno za turiste, u nadi da će se smanjiti gužve u gradu

Turisti će ubuduće morati da se pridržavaju novih pravila i ograničenja u Veneciji, koja se uspostavljaju da bi se sačuvao mir stanovnika, kao i smanjile posledice masovnog turizma.
Venecija uvodi još jedno pravilno za turiste, u nadi da će se smanjiti gužve u gradu© Freepik/yanalya

Venecija uvodi ograničavanje broja turističkih grupa na najviše 25 ljudi, u najnovijem pokušaju da smanji uticaj velikih gužva koje se stvaraju u ovom gradu. Lokalne vlasti će takođe zabraniti turističkim vodičima da koriste zvučnike, u cilju da se "zaštiti mir stanovnika" i obezbedi slobodnije kretanja pešaka.

Kazne će biti u rasponu od 25 do 500 evra za one koji se ne pridržavaju mera, koje su prvobitno planirane da stupe na snagu od juna, ali su zadržane do početka avgusta.

Nova ograničenja obuhvataju centar grada, kao i ostrva Murano, Burano i Torčelo.

Venecija je u aprilu postala prvi grad na svetu koji je uveo sistem plaćanja za posetioce u okviru eksperimenta koji je imao za cilj da odvrati izletnike od dolaska tokom špica.

Ova šema, koju su pomno pratile druge evropske turističke tačke, pokrivala je 29 dana i završila se u julu, otvarajući put za period konsultacija kako bi se odlučilo kako se može nastaviti sa projektom u budućnosti.

Postoje brojni izuzeci od pravila o turističkim grupama. Na primer, deca do dve godine starosti nisu uključena u taj broj i poništava se ograničenje za posete učenika, studenata ili one na obrazovnom putovanju, prenosi "Gardijan".

image