Magazin

Venecija u problemu: Broj kreveta za turiste po prvi put nadmašuje broj stanovnika

Venecija se susreće sa velikim problemom - prvi put je broj kreveta koji su dostupni turistima na glavnom venecijanskom ostrvu premašio broj stanovnika koji žive u Veneciji. I dok se čeka odluka Uneska o tome da se ovaj italijanski grad uvrsti na listu ugroženih lokacija svetske baštine, žitelji se hvataju za glavu.
Venecija u problemu: Broj kreveta za turiste po prvi put nadmašuje broj stanovnika© Daniel Frank

Starosedoci su najčešće napuštali ovaj italijanski grad zbog masovnog turizma koji je doveo do toga da stanovništvo grada deluje kao manjina. 

"Osećamo se kao stranci u sopstvenom domu, jer kada hodate ulicama, mi smo u manjini. Tek s vremena na vreme ugledamo nekog sugrađana i pozdravimo ga izdaleka, ali inače smo konstantno okruženi turistima", kaže Mateo Seki, urednik sajta Vanesa koji se godinama bori za očuvanje kulturnog i drugih nasleđa Venecije.

Takođe, i grupa "Osio", koja okuplja stanovnike Venecije koji su fokusirani na stambena pitanja u gradu, je postavila displej u izlog knjižare "Marko Polo" kako bi prikazali sve veći broj kreveta dostupnih turistima u gradu.

"Nismo mogli ni da zamislimo da će u roku od nekoliko meseci broj kreveta premašiti broj stanovnika", navodi se u saopštenju.

Opada broj stanovnika

Skorašnje stanje u Veneciji iskazano u brojakama izgleda ovako - gradi ima 49.304 stanovnika, dok u hotelima i kućama koje se iznajmljuju ima 49.693 turistička kreveta. Broj stanovnika je prošlog leta prvi put pao ispod 50 hiljada.

Posetioci "Grada mostova" vratili su se ovog leta u punom broju nakon velikih poplava krajem 2019. i pandemije koje su poremetile turizam. U vreme turističkog pika, u proseku 40 hiljada turista u toku jednog dana poseti grad, što je navelo lokalne vlasti u Veneciji da najave da će od sledeće godine primeniti već dugo razmatranu naplatu ulaza.

"U tom slučaju se ne radi o sticanju profita već o pronalaženju nove ravnoteže između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad", kaže savetnik za turizam Simon Venturini.

Sa zvaničnim odlukama nisu baš saglasni stanovnici grada: "Venecija treba da reguliše turistički tok, a ne da naplaćuje ulaz", kaže Mateo Seki.

"Ne treba nam Unesko da nam kaže da smo u opasnosti"

Glavno ostrvo Venecije izgubilo je više od 120 hiljada stanovnika od ranih 1950-ih. Sastanak Uneskovog komiteta za svetsku baštinu traje do 23. septembra i još nije poznato kada će biti saopštena odluka o Veneciji. Ovaj čuveni italijanski grad je 1987. godine upisan na listu svetske baštine, a danas mu preti dospevanje na crnu listu.

"Ne treba nam Unesko da nam kaže da smo u opasnosti. Svesni smo rizika već decenijama, ali možda će stavljanje na listu ugroženih lokaliteta navesti vlasti da urade nešto", rekao je Seki, a piše Gardijan.

image