Magazin

Jadransko more postaje "tropski toplo": Voda dostiže temperaturu i do 30 stepeni

Toplo more možda zvuči kao pravo uživanje za turiste, ali nije baš tako - povišene temperature Jadrana dovode do nastanka sluzi, koja ne samo da kvari letovanje, već otežava ribolov i remeti ravnotežu u ekosistemu mora.
Jadransko more postaje "tropski toplo": Voda dostiže temperaturu i do 30 stepeni© Pexels/Luciann Photography

Jadransko more je na italijanskoj strani ove godine u julu dostiglo rekordnu temperaturu od 30 stepeni Celzijusa, a u nekim delovima čak i više. Ovo nije dobra vest za morski ekosistem, jer rastuće temperature dovode do nestanka pojedinih vrsta riba, ali i cvetanja mora. Povišena toplota mora i slabe struje doprinele su rasprostranjenoj proliferaciji mucilagina - belo-žute guste sluzi, koja se formira od raznih mikroalgi i akumulira se na morskom dnu, posebno u severnim i centralnim oblastima Jadrana, prenosi "Gardijan".

Ova sluz je relativno jedinstvena za italijansku stranu Jadrana, a ima tendenciju da se nakuplja više kada more ne prima dovoljno hranljivih materija iz reke Po, koja se na severu uliva u Jadran. Poslednji put se ova supstanca u ovim količinama pojavila 1989. godine, posebno u vodama priobalnih gradova u regionu Emilija-Romanja, zbog čega su se turisti "razbežali". 

Sluz nije štetna po ljude, uglavnom samo sprečava uživanje u plivanju - ali zato predstavlja veliki problem za ribolov. Ova supstanca pravi smetnje u radu motora čamca i blokira ribarske mreže. Kada se to desi, ribolov postaje nemoguć. Ranije je "borba" protiv sluzi na mrežama trajala samo jedan ili dva dana, ali sada ovaj problem može da traje čak i ceo mesec. Iako većina vrsta riba može da pobegne od sluzi, ona može da uguši školjke, koje su takođe ugrožene, kao i plave rakove koji uspevaju u toplijem Jadranu, posebno u severnim delovima.

"Govorimo o 30 stepeni čak i na otvorenom moru. Jadran postaje tropski. Počinjemo da viđamo vrste riba koje ranije nisu bile ovde, kao što je sabljarka, dok su razne vrste bele ribe, poput romba, skoro izumrle. Nema sumnje da se klimatske promene dešavaju", rekao je jedan od italijanskih ribara. 

image