Magazin

Sladak "plen": Slonovi na Tajlandu prave zasede na putu i kradu šećernu trsku (VIDEO)

Majmune sa Tajlanda već godinama bije loš glas - svi znaju da su izuzetno vešti kada su krađe u pitanju. Ali, sada su oni dobili ozbiljnu konkurenciju - slonove. Istina, "žrtve" ovih grdosija nisu turisti, već prevoznici šećerne trske.
Sladak "plen": Slonovi na Tajlandu prave zasede na putu i kradu šećernu trsku (VIDEO)© DALL-E by ChatGPT

Proizvodnja šećerne trske je, pored turizma i proizvodnje pirinča, jedan od najvećih pokretača tajlandske privrede, a ovom unosnom delatnošću bavi se gotovo milion stanovnika ove azijske zemlje. Međutim, u poslednjih par godina, industrija se susrela sa obziljnim "reketiranjem", i to od strane slonova.

Pljačkanje na najvišem nivou

Lokalni slonovi, koji inače slobodno šetaju ulicama industrijskih naselja na Tajlandu, vremenom su naučili kojim trasama se kreću kamioni koji prevoze šećernu trsku od plantaža do fabrika za njenu preradu. Shvativši da je ova sirovina vrlo ukusna (a i lako dostupna), oni su se brže bolje organizovali i "dogovorili" da kamione presreću na putevima i pljačkaju ih. Vest se brzo proširila, pa su oni jedan za drugim počeli da dežuraju na prometnim trasama.

Društvene mreže preplavljene snimcima surlatih lopova

Video-snimci koje su zabeležili turisti i lokalno stanovništvo preplavili su sve društvene mreže! Na zapisima koji kruže Iks platformom i Telegramom vide se slonovi koji bez trunke zadrške izlaze pred kamione u pokretu, zaustavljaju ih i i surlama čupaju onoliko šećerne trske koliko žele. Nakon toga propuštaju kamion da prođe i čekaju sledeću "žrtvu". Radno vreme ovih surlatih lopova niko ne zna - nekada su na putevima čitav dan, a nekada tek toliko da zadovolje žudnju za slatkim.

Vozači prvo bili u panici, a onda su se navikli

Vozači kamiona su, bez dileme, bili u početku prestravljeni kada bi im na put istrčao slon, posebno imajući u vidu da je ograničenje brzine na tim deonicama 60 kilometara na čas. A ko ne bi bio - ove životinje mogu dostići težinu i do četiri i po tone! Međutim, sudeći po snimcima koji kruže društvenim mrežama, sada to nije slučaj: reklo bi se da su se oni pomirili sa činjenicom da ih na putu čeka "reket" i da sada potpuno mirno reaguju na slonove.

image