Magazin

Kit prekinuo takmičenje u surfovanju na Olimpijadi (VIDEO)

U okviru Olimpijskih igara, u Francuskoj Polineziji, na Tahitiju održava se takmičenje u surfovanju i nametanje u plavetnilu okeana na kratko je prekinuo jedan kit. I on je pokazao šta ume.
Kit prekinuo takmičenje u surfovanju na Olimpijadi (VIDEO)© Todd Cravens/unsplash

Olimpijske igre nisu samo napeta takmičenja i obaranje rekorda, već su tu i sporedne zanimljivosti koje umeju u potpunosti da zasene sport i u prvi plan stave krajnje neočekivane "učesnike".

Naime, dok su se takmičile Brazilka Tatjana Veston Veb i Kostarikanka Bris Henesi na Tahitiju u surfovanju, daleko iza njih pojavio se kit. Na spektakularan način "lansirao" se iz vode u vazduh i izvodio trikove. Posle nekoliko trenutaka, nastavio je svojim poslom i otišao u dubine.

Ovaj nestvarni trenutak nije neuobičajen, pa se životinje kao što su ptice, foke, pa čak i ajkule pojavljuju dok profesionalci surfuju širom sveta. Setimo se samo kada je 2015. godine ajkula napala australijskog takmičara Mika Feninga trostrukog svetskog šampiona u surfu. Srećom, on je uspeo da pobegne, piše Skaj Njuz.

Na Tahitiju, gde je Olimpijsko takmičenje u surfovanju 2024. održano skoro 10 hiljada milja od grada domaćina Pariza, kitovi se okupljaju oko ostrva tokom sezone parenja, rađanja i migracije.

image