Magazin

Grbavi kit preplivao pola sveta, "svratio" i do ruskih Komandorskih ostrva

Njegovo ime je Frodo i on je grbavi kit koji je proputovao pola sveta. Plivao je od Marijanskih ostrva u zapadnem delu Tihog okeana do Meksika, a njegovo putovanje je veoma bitna naučnicima jer pokazuje da su obrasci migracije kitova složeniji nego što se mislilo. Kit se pojavio 2010. i 2013. u blizini ruskih Komandorskih ostrva, a ruski naučnici su ga krstili po liku iz knjige "Gospodari prstenova".
Grbavi kit preplivao pola sveta, "svratio" i do ruskih Komandorskih ostrva© ArtTower/pixabay

Mužjak grbavog kita je preplivao preko 11 hiljada kilometara, krećući se od Sajpana, na Marijanskim ostrvima, pa do Sajulite u Meksiku, zaključak je studije objavljene u Indendžer Spejsis Risrč. Pre njega, rekord je držala ženka koja je između Brazila i Madagaskara preplivala nešto više od 10 hiljada kilometara.

"Frodo jeste postavio rekord zato što je preplivao hiljade i hiljade kilometara, ali je i preokrenuo mnoga pitanja koja se tiču migracije grbavih kitova", kaže biolog Nikol Ransom koja se bavila epskim putovanjem ovog velikog sisara.

Oko 7500 grbavaca koji se razmnožavaju u zapadnom Meksiku migriraju na Aljasku i Kanadu. Frodo je, s druge strane, oplovio ceo severni Pacifik i otišao na neočekivanu destinaciju: "Godinama sam opsednuta migracijom kitova. Saznnje da neki od njih idu u Rusiju - zapanjujuće je", kaže Nikol.

To je navelo naučnike da Frodovu migracijau objasne zapravo kao redovnu rutu.

Zašto kitovi idu tako daleko

"Kitovi možda idu na ova duga putovanja da bi pronašli svog para. Takođe se bore oko ženki, čemu svedoče brojni Frodovi ožiljci," kaže naučnica.

Ovi novootkriveni migracioni putevi takođe bi mogli da objasne zašto su kitovi grbavci skoro svakodnevno zabeleženi kako pevaju u srednjem Pacifiku, između Havaja i Meksika. "Ovi kitovi nas uvek iznenađuju, kaže Hajdi Pirson, morski biolog i dodaje: "Frodovo putovanje, možda može da pomagne da se reši deo misterije o tome kako se slična pesma čuje širom severnog Pacifika", piše Našnal Džiografik

Pre nekoliko godina, Ransom je primetila da se ruski kitovi pojavljuju u Meksiku. Naučnica je identifikovala pojedinačne životinje putem baze podataka za identifikaciju kitova na mreži koja se zove Hepivejl. 

Zahvaljujući ovoj mreži i Frodovim putovanjim naučnici su krenuli na dalja proučavanja. Pronašli su 117 jedinki koje su migrirale iz Meksika u područja u Rusiji i to u meriodu između 1998. i 2021. I posle 2021. godine primećeni je još kitova, kao i ženki sa mladuncima koji su plivali iz ruskih delova u meksičke krajeve. 

image