Magazin

Ostavljate psa tokom dana samog kod kuće? O ovome povedite računa, opasnost vreba sa svih strana

Snimak na kome pas grickajući bateriju izaziva eksploziju i požar u kući već nekoliko dana kruži svim društvenim mrežama, a vlasnici pasa sad imaju jednu brigu više - kako izbeći ovakvu i slične situacije koje ljubimci nenamerno mogu napraviti?
Ostavljate psa tokom dana samog kod kuće? O ovome povedite računa, opasnost vreba sa svih strana© Canva / pixelshot

U video-snimku koji je objavila vatrogasna služba u Oklahomi, vide se dva psa i mačka koji se bezbrižno igraju u dnevnoj sobi jedne kuće. U početku ništa ne sluti na nevolju, ali već nekoliko trenutaka kasnije se vidi jaka eksplozija izazvana naizgled bezopasnom  igrom - pas je žvakao prenosivu bateriju za punjenje telefona, koju je vlasnik ostavio na dostupnom mestu. Nekoliko trenutaka kasnije požar je zahvatio i krevet ljubimca, a potom se proširio i dalje, na ostatak dnevnog boravka. Stručnjaci za ponašanje kućnih ljubimaca apeluju na sve vlasnike da, ostavljajući svoje četvoronožne prijatelje same kod kuće, dobro osiguraju svoj životni prostor.

Obezbedite ljubimcu sadržaj koji ga animira

Dosada je jedan od najčešćih pokretača problematičnog ponašanja kod pasa, naročito kada se oni nađu bez nadzora. Grickanje ivice kreveta, kablova i svega što im se nađe nadohvat njuške za njih može biti odličan način da "ubiju vreme" i zato je važno da im prilikom izlaska iz kuće obezbedite neki vid zabave. To može biti uključen televizor, interaktivne igračke, umirujuća muzika koja će svirati u pozadini ili "pametni" dispenzeri koji u intervalima izbacuju njihove omiljene grickalice.

Prilagodite dom krznenom članu porodice

Postojanje psa, a posebno šteneta u kući zahteva određeni vid prilagođavanja, naglašavaju stručnjaci sa portala ValiAnimalHospital. Postarajte se da svi kablovi budu dovoljno visoko da ih ljubimac ne može dohvatiti ili spakovani u posebne kutije, svi ormarići obezbeđeni "čajld-lok" sistemima, a kante za otpatke sklonjene iz njihovog vidokruga, kako u trenucima dokolice oni ne bi dobiti poriv da po njima kopaju. Takođe, svi oštri predmeti treba da budu izvan njihovog domašaja.

Prozori i vrata na terasu bi trebalo da budu zatvoreni

Otvoreni prozori ili vrata na terasu mogu napraviti veliki problem vlasnicima pasa, jer će ljubimci uvek tražiti način da se išunjaju iz kuće i pođu u "istraživačku misiju". Čak iako pas nema naviku da ode daleko, o ovome ipak treba voditi računa. Može se desiti da se on zaglavi pokušavajući da se provuče kroz uzan otvor, ili čak i da ostane zatvoren na terasi jer neće umeti da povuče vrata ka sebi kako bi ih otvorio i vratio se nazad u stan. Sada, kada su napolju velike vrućine, pas može dehidrirati na terasi i doživeti toplotni udar.

image