Magazin

Neuralink ugradio još jedan moždani čip: Operacija je prošla dobro, elektrode rade "punom parom"

Operacija ugradnje još jednog moždanog čipa, koji pomaže pacijentima da koriste gedžete samo uz pomoć misli, prošla je, po rečima Ilona Maska, jako dobro. Od ukupno nešto više od 1.000 ugrađenih elektroda, oko 400 radi punim kapacitetom, što je zadovoljavajuće po mišljenju Maska.
Neuralink ugradio još jedan moždani čip: Operacija je prošla dobro, elektrode rade "punom parom"© Canva / nopparit

Američki biznismen i prvi čovek kompanije Neuralink, Ilon Mask, je, reklo bi se, veoma ozbiljno pristupio projektu ugradnje moždanih čipova. Samo nekoliko meseci od prve operacije njegov tim sproveo je još jednu, zahvaljujući čemu je i drugi paralizovani pacijent dobio priliku da samostalno koristi gedžete.

Mask samouveren: "Ne bih da ureknem, ali..."

"Ne bih da ureknem, ali izgleda da je i sa drugim čipom sve prošlo kako treba", podelio je Ilon Mask radosne vesti u intervjuu kod Leksa Fridmana, a preneo Rojters. Biznismen nije tačno naveo kada je hirurški zahvat izveden, ali je dodao da se do kraja godine planira još 8 ovakvih operacija. "Ovde ima mnogo signala, mnogo elektroda. Sve radi jako dobro", ponosno je istakao Mask.

Drugi pacijent je, baš kao i prvi, svojevremeno imao ozbiljnu povredu kičmene moždine, što je rezultiralo paralizom. Po rečima osnivača Neuralinka, 400 elektroda od ukupno nešto više od 1.000 koliko je povezano sa moždanim tkivom, u ovom trenutku radi dobro. Uređaj koji je razvio Neuralink je veoma sofisticiran - njegove elektrode tanje su od ljudske dlake.

Prva operacija prošla dobro, ali se čip nakon određenog vremena otkačio

Krajem januara tekuće godine Ilon Mask je objavio da je operacija ugradnje prvog moždanog čipa uspešno izvedena i da podaci dobijeni o radu uređaja pokazuju obećavajuće rezultate. Međutim, već u maju mesecu pojavili su se i prvi problemi - brojne "niti" povukle su se sa mozga pacijenta, što znači i da je ostao manji broj aktivnih elektroda.

Kao zaobilazno rešenje, Neuralink je rekao da je modifikovao algoritam snimanja, poboljšao korisnički interfejs i radio na poboljšanju tehnika za prevođenje signala u pokrete kursora. Uklanjanje implantata je takođe bila opcija, ali problem nije predstavljao direktan rizik po Arboovu bezbednost, preneo je tada Volstrit Džornal.

image