Magazin

"Neuralinkov" čip suočen sa prvim peprekama: Prvi čovek sa čipom u mozgu ima problema

Nakon vesti da pacijent kojem je ugrađen čip u mozak, pomera miša od kompjutera i igra šah snagom misli, kompanij "Neuralink" je u sredu saopštila da je deo njegovog implanta u mozgu otkazao. nnekoliko nedelja nakon prve primene uređaja na čoveku određeni delovi čipa su se "otkačili" od mozga pacijenta.
"Neuralinkov" čip suočen sa prvim peprekama: Prvi čovek sa čipom u mozgu ima problemaGetty © Apu Gomes

Kompanija "Neuralink" je izgradila interfejs za mozak-računar (BCI), koji ima cilj da pomogne pomoći pacijentima sa paralizom da kontrolišu spoljnu tehnologiju, koristeći samo svoje um. Sistem kompanije, nazvan "Link", snima neuronske signale koristeći 1.024 elektrode, kroz 64 "niti" koje su tanje od ljudske kose, navodi se na zvaničnoj veb stranici.

U januaru, "Neuralink" je implantirao uređaj pacijentu po imenu Noland Arbo, kao deo studije za testiranje bezbednosti uređaja, a kompanija je potom izjavila da je operacija prošla "izuzetno dobro".

Ali u nedeljama nakon toga, brojne niti su se povukle iz Arboovog mozga, prema zvaničnoj objavi kompanije u sredu. To znači da je bilo manje efikasnih elektroda, što je ometalo sposobnost kompanije da meri brzinu i tačnost Linka. Za sada nije poznato koliko se niti tačno povuklo iz tkiva, prenosi Si-En-Bi-Si.

Kao zaobilazno rešenje, "Neuralink" je rekao da je modifikovao algoritam snimanja, poboljšao korisnički interfejs i radio na poboljšanju tehnika za prevođenje signala u pokrete kursora, navodi se u objavi.

Uklanjanje implantata je takođe bila opcija, ali problem nije predstavljao direktan rizik po Arboovu bezbednost, prema "Volstrit džornalu".

Iako su se neke niti povukle iz pacijentovog moždanog tkiva, kompanija je izjavila da i dalje koristi BCI sistem kompanije oko osam sati dnevno tokom nedelje, a često i po 10 sati dnevno tokom vikenda.

Arbo je rekao da je Link poput "luksuznog preopterećenja" i da mu je pomogao da se "ponovo poveže sa svetom". Pred kompanijom je dug put testiranja bezbednosti i efikasnosti pre nego što bude kvalifikovan za odobrenje američke Uprave za hranu i lekove za komercijalizaciju tehnologije

Neuralink nije jedina kompanija koja gradi BCI sistem, a tehnologija je decenijama istražena u akademskim okruženjima.

image