Magazin

U kojim državama se nalaze plaže sa odličnim kvalitetom vode

Sva zvanično identifikovana kupališta ispunila su barem minimalne standarde kvaliteta, a titule sa najčistijim vodama odnela su ona koja se nalaze na Kipru, Austriji, Hrvatskoj, kažu zvanični izveštaji.
U kojim državama se nalaze plaže sa odličnim kvalitetom vode© Pixabay

Velika većina evropskih kupališta ima odličan kvalitet vode, prema novom izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu.

Za kupanje u moru Hrvatska ima "božansku" slanu vodu, a slede Kipar, Grčka i Slovenija, dok su Belgija i Bugarska izjednačene na petom mestu... Što se tiče unutrašnjih voda (reke, jezera), Bugarska, Grčka, Irska i Rumunija su izjednačene na prvom mestu, a Austrija i Finska se nalaze odmah iza njih, piše Si-En-En.

Takođe, u Belgiji, Bugarskoj, Luksemburgu, Malti, Austriji i Rumuniji, sva zvanično identifikovana kupališta ispunila su barem minimalne standarde kvaliteta u 2023. godini.

Za najčistije vode u celini, Kipar je osvojio zlato, a slede ga Austrija na drugom mestu i Hrvatska na trećem mestu.

Kvalitet vode na priobalnim kupalištima je uglavnom bolji u poređenju sa unutrašnjim vodama. A statistika kaže da čak 96 odsto svih zvanično identifikovanih kupališta u EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta, dok je samo 1,5 odsto ocenjeno kao "loše".

"Kupanje u vodama lošeg kvaliteta nije samo rizik po zdravlje; ono takođe podriva poverenje naših građana. Sa većinom kupališta širom Evrope koja postižu izvrstan kvalitet, Evropljani mogu uživati u bezbednim standardima za plivanje ovog leta", kaže Virginijus Sinkevičijus, komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Iako je većina evropskih voda za kupanje u izvrsnom stanju sa bakteriološke tačke gledišta, zagađenje površinskih i podzemnih voda predstavlja značajan problem i može biti pogoršano promenama klime. Poboljšanje otpornosti vode za ljude i životnu sredinu u narednim godinama biće ključno, piše u izvešataju. Navodi se da je fokus konkretno na bezbednost kupanja, putem monitoringa bakterija koje mogu izazvati ozbiljne bolesti kod ljudi, a ne na opšti kvalitet vode.

image