Magazin

Ove stvari otkrivaju kojoj generaciji pripadate: Da li ste zumer, milenijalac ili bejbi-bumer

Nepoverljivost prema tehnologijama, specifičan način kucanja, sklonost ka korišćenju emotikona - sve ovo može otkriti kojoj generaciji pripadamo. Neki bi rekli da je suludo procenjivati uzrast po tako banalnim stvarima, ali pokazalo se da su one dosta precizne u tome.
Ove stvari otkrivaju kojoj generaciji pripadate: Da li ste zumer, milenijalac ili bejbi-bumer© Canva / Carlos Pascual

Šta može otkriti naše godine? Bore na licu i sede vlasi na glavi su samo "vrh ledenog brega". Njih, na kraju krajeva, možemo čak i sakriti, ali ono što ne možemo jeste način na koji smo navikli da komuniciramo i koristimo savremene, "pametne" uređaje.

Kuckanje po ekranu jednim prstom

Ako jednom rukom držite telefon, a kažiprst druge koristite kako biste otkucali poruku, sasvim je izvesno da ste bejbi-bumer (rođeni između 1946. i 1964. godine). Mlađe generacije (milenijalci - od 1981. do 1996.  i zumeri - od 1997. i 2012. ) koriste obe ruke kako za držanje, tako i za kucanje, pri čemu se palčevima najčešće klikće i "skroluje" po ekranu, a na male prste oslanja sam telefon.

Korišćenje Fejsbuka umesto TikToka

Fejsbuk je nekada bila društvena mreža broj 1, na kojoj smo (hteli mi to da priznamo ili ne) svi provodili sate i sate. Međutim, vremena su se promenila i Fejsbuk je polako otišao u zaborav, naročito kada su u pitanju mlađe generacije. Stariji ga, bez obzira na sve i dalje koriste, umesto TikToka, ili barem Instagrama.

Štampanje karata i mapa

Bejbi-bumeri su poprilično nepoverljivi kada je tehnologija u pitanju, pa je štampanje karata za pozorište ili avion ili (još gore) mapa za putovanje za njih jedina opcija koja jedino ima smisla. Posebno je specifičan način čuvanja tih ištampanih primeraka - bumeri ih uvek brižljivo pakuju u takozvane plastične "gaće" i često čuvaju čak i nakon korišćenja.

Gašenje Wi-Fi konekcije na telefonu i kod kuće

Starije generacije uvek gase Wi-Fi konekciju na telefonu, smatrajući da će na taj način oni uštedeti nešto baterije i samim tim produžiti vreme između dva punjenja. Isto važi i kućni internet - po mišljenju bejbi-bumera, time što će isključiti ruter kada putuju na odmor uštedeće se nešto struje i smanjiti račun za električnu energiju.

Pisanje poruka na "bumerski" način

Koristite li previše emotikona umesto reči ili kako biste dodatno dočarali njihovo značenje? Pišete li kilometarski tekst koji je u suštini mogao biti samo jedna rečenica? Ili kuckate nekoliko minuta, pa na kraju pošaljete samo "OK", sa sve tačkom na kraju? Čestitamo - ovakav način pisanja nedvosmisleno govori da ste bumer. A uz to, verovatno i da nervirate mlađe generacije svojim pisanjem poruka.

Uključeni tonovi na telefonu

Mlađe generacije, iako veoma zavisne od gedžeta, žive u "nečujnom režimu" - njima telefon ne zvoni (već je uvek samo na vibraciji), zvukovi tastature su isključeni, kao i "škljocanje" objektiva kamere prilikom slikanja. Ako su na vašem telefonu ove funkcije uključene, vrlo verovatno da spadate u generaciju bejbi-bumera, prenosi britanski Telegraf.

Ne pravite "selfije"? Znači da ste bumer

Odnos prema "selfijima" jasno pokazuje kojoj generaciji pripadate. Ako ih nikada ne pravite - znači da ste verovatno "stara garda". Ako vam palac često zaluta na fotografiju, može biti da ste pripadnik generacije Iks (rođeni između 1965. i 1980. godine) . Ako koristite prednju kameru - milenijalac ste. Pripadnici generacije Zed koriste sve moguće načine da naprave dobru fotografiju, a to im polazi za rukom čak i uz pomoć zadnje kamere, iako sebe ne vide dok se slikaju.

Fiksni telefon u stanu - to treba samo starijima

Ukoliko u stanu i dalje imate fiksni telefon, a još ako je on sa onim "ufrćkanim" kablom, tu nema dileme - vi ste definitivno bejbi-bumer, ili makar imate sklop ličnosti koji odgovara toj generaciji. Mlađi fiksni telefon uopšte ni ne koriste, a čak se ni ne trude da ga imaju u stanu. Kome još treba ta starudija?

image