Magazin

Emotikoni koje verovatno pogrešno koristite

Da li i vi koristite emotikon lobanje kao oznaku za smeh? Danas se često pojavljuju novi smajliji, ikonice i simboli, ali nikada nije priloženo upustvo kako se zapravo koriste.
Emotikoni koje verovatno pogrešno koristite© Unsplash/Markus Winkler

Novi oblici komunikacije se razvijaju zajedno sa digitalnim svetom, a emotikoni su postali posebna vrsta neverbalnog jezika. Emotikone, to jest emođije (emoji - naziv nastao od spoja japanskih reči za ''sliku - e'' i ''slovo - mođi'') kreirao je japanski dizajner Šigetaka Kurita. Mnogi ih koriste proizvoljno, a ''pogrešna'' primena retko ima ozbiljne posledice. Ipak, mnogi ne znaju pravo značenje određenih popularnih znakova.  

Pored toga, mlađe generacije često koriste pojedine emotikone ironično ili bez konteksta, što često može dodatno da zbunjuje. Na sledećoj listi prikazujemo prava značenja često korišćenih smajlija:

✌️ - Znak mira 

Mnogi ga koriste kao ''pis (od engleskog peace)'' znak, ali ovaj emotikon zapravo znači ''pobeda'', prema engleskoj reči victory. Iako možda nije toliko poznat koncept na zapadu, dva prsta u ovoj poziciji uvek označavaju gestikulaciju pobede u Japanu.

💁‍♀️ - Drska, argumentativna ili samouverena devojka

Ispruženi dlan zapravo ukazuje na osobu na recepciji, koja je uvek spremna da pomogne. Mlađe generacije emotikon koriste kao prikaz samopouzdanja i uzvišenosti.

😤 - Ljutnja, frustracija

Zbog pare koja izlazi iz nosa, logično je da na milione korisnika emođija pomisli da je u pitanju negativna emocija koja asocira na bes. Ipak, značenje je prilično pozitivno. Emođi zatvorenih očiju sa parom iz nosa zapravo označava ''trijumf'', ali sa određenom dozom hvalisanja.

😫 - Vikanje, patnja 

Emotikon koji mnogi koriste kao znak frustracije ili vikanja zapravo prikazuje ''umor'', to jest čovekovo lice dok je izuzetno iscrpljen i isfrustriran zbog toga.

🙆‍♀️ - Balerina, navijanje

Emotikoni sa ženskim ili muškim likom koji drži obe ruke iznad glave zapravo prikazuju ''OK'' gestikulaciju.

🙇‍♂️ - Umor, plakanje, učenje, nova ideja

Ništa od navedenog - ovaj emođi predstavlja osobu koja se klanja. S obzirom na poreklo emođija, klanjanje u Japanu označava poštovanje ili izvinjenje.  

🐔🐓 - Dve kokoške? 

U zavisnosti od programa, aplikacije ili mobilnog uređaja, oba emotikona mogu izledati kao bela kokoška. Ipak, emođi bele glave ptice je kokoška, a celo telo predstavlja petla.

😵 - ''Ubijen sam!''

Iako mnogi karakteri u video-igrama dobiju ''X'' znakove na očima kada su ''ubijeni'', ovaj emotikon zapravo predstavlja osobu koja je toliko zapanjena, da joj se zavrtelo u glavi.

💀☠️ - Smrt, lobanje, piratska zastava

Veoma specifičan emođi, za koji su navedena objašnjenja ispravna. Međutim, pripadnici mlađih generacija lobanje koriste kao ironičan prikaz smeha, umesto klasičnih nasmejanih smajlija. Iako nije ''pravilno'', korišćenje ovih emođija za ozbiljne teme i razgovore može imati kontra-efekat, jer im se značenje skoro potpuno izmenilo u pop kulturi.

🙏- Molitva

Postoji nekoliko teorija da emođi predstavlja ''bacanje koske'' tj "daj pet", ali to zapravo nije tačno. Spojene šake predstavljaju molitvu, jer se u japanskoj tradiciji šake uvek sklapaju ispred lica ili grudi prilikom molitve.

🏩 - Roze bolnica

''Roze bolnica'' je zapravo prikaz japanskog ''ljubavnog hotela'', zbog čega stoji slovo H, koje označava hotel (često se smatra da je u pitanju bolnica zbog engleske reči hospital). Ljubavni hoteli su posebni hoteli za parove u Japanu u kojima se sobe iznajmljuju po satu, a ne po noći.

📛 - Ljuti ''Stop'' znak

Postoji zaseban Stop znak (⛔), a drugi crveni emotikon koji podseća na plamenčić je pločica za pisanje imena.

image