Magazin

Plašite se letenja avionom? Imamo dobre vesti: Danas je taj vid transporta bezbedniji nego ikada

Strah od letenja mnoge putnike sputava u tome da istražuju daleke destinacije. Međutim, naučnici smatraju da je on sasvim neosnovan, budući da je ovaj vid transporta sada sigurniji nego ikada.
Plašite se letenja avionom? Imamo dobre vesti: Danas je taj vid transporta bezbedniji nego ikada© Canva / Alena Ozerova

Koliko ste samo puta čuli nekoga da kaže kako bi radije kolima putovao nekoliko desetina sati, nego seo u avion i za sat ili dva se našao na destinaciji svojih snova? Ili videli putnika u avionu koji se panično trese, a da još niste ni poleteli? Ovaj parališući strah mučni mnoge ljubitelje putovanja. Ima li baš toliko razloga za brigu?

Putovanje avionom je danas neuporedivo bezbednije nego pre nekoliko godina

Bezbednost avionskog transporta danas je na istorijskom minimumu, ustanovili su naučnici Masačusetskog instituta tehnologija. Brojke govore u prilog ovoj tvrdnji govore same za sebe: stopa smrtnog ishoda usled avionske nesreće u periodu od 2018. do 2022. godine iznosi tek 1 prema 13,7 miliona. U poređenju sa prethodnim periodom između 2008. i 2017. godine, to je neverovatan pomak - tada je stopa smrtnosti iznosila 1 prema 7,9 miliona, prenosi Dejli Mejl.

"Bezbednost u avijaciji postaje sve bolja i bolja", istakao je Arnold Benet, profesor Masačusetskog instituta tehnologija i jedan od koautora ovog istraživanja.

Rizik od stradanja u avionskoj nesreći se sa godinama smanjivao

U svojoj studiji, naučnici su istraživali pokazatelje smrtnosti od sredine prošlog veka pa sve do danas. U periodu između 1968. i 1977. godine, u nesreći je, na globalnom nivou, stradao 1 putnik od 350.000 ukrcanih u avion. Nešto bolje bilo je u narednoj dekadi: do 1987. godine prosečan broj smrtnih slučajeva "spustio" se na 1 prema 750.000. Od kraja 20. veka, vrednosti su bile još bolje: 1 poginuli putnik na ukrcanih 1,3 miliona, dok je početkom 21. veka statistički gledano, život u avionskoj nesreći gubila 1 od 2,7 miliona putnika.

Avio-transport je najbezbedniji u ovim zemljama

Iako vrlo optimistične, ove brojke prikazuju globalnu statistiku, dok je "lokalna" nešto drugačija. Stoga su naučnici podelili letove prema regionima. U najbezbednije za preletanje delove sveta spadaju SAD, zemlje Evropske unije, Crna Gora, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Australija, Kanada, Kina, Izrael, Japan i Novi Zeland takođe spadaju u ovu kategoriju.

Drugi "sloj" čine Bahrein, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bruneji, Čile, Hong Kong (kao izdvojeni deo Kine), Indija, Jordan, Kuvajt, Melazija, Meksiko, Filipini, Katar, Singapur, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Tajvan, Tajland i Turska. Ostale zemlje spadaju u treću kategoriju. Srećom, to ne znači da je u tim državama situacija dramatična, već da su one samo rizičnije za preletanje u odnosu na ostale.

image