Magazin

Letačko osoblje ima svoj "tajni jezik": Ove kodove ne biste želeli da čujete tokom leta

U nepredviđenim situacijama jedino što je letačkom osoblju važno jeste da putnici ostanu mirni i da ni na koji način ne naslute da nešto nije kako treba. Kako bi izbegli paniku oni koriste svoj "tajni jezik".
Letačko osoblje ima svoj "tajni jezik": Ove kodove ne biste želeli da čujete tokom leta© Canva / Icons8 Photos

Letačko osoblje je poput nacije za sebe - oni komuniciraju signalima koji su samo njima poznati i koriste tajne kodove koji su nama, običnom narodu nepoznati. Taj njihov "misteriozni jezik" obično služi za međusobno sporazumevanje u nepredviđenim situacijama, a razlog zbog koga ga koriste je sasvim očigledan - oni ne žele da dižu paniku među putnicima koji su na aerodromu ili u avionu. Koje izraze piloti i stjuardese koriste kada žele da upozore ostatak osoblja na nešto neuobičajeno, tako da niko od putnika ne posumnja da nešto ne nije u redu?

"Mejdej, mejdej, mejdej!" i "Pan-pan"

Jedan od najgorih tajnih kodova koji niko od putnika i letačkog osoblja ne želi čuti ili izgovoriti jeste "Mejdej". Ponavljanje ove reči tri puta uzastopno označava da je avion u neposrednoj opasnosti i da je neophodna hitna reakcija tornja i potpuna pripravnost svih članova posade. U situacijama kada postoji tehnički kvar koji nije toliko dramatičan (za sada), piloti će o tome izvestiti druge članove posade i zemaljsko osoblje koristeći šifru "Pan-pan". 

"Kod 7500", "Kod 7600", "Kod 7700"

Tajni kodovi nekada nisu izmišljene reči, već kombinacije brojeva. "Kod 7500" ne sluti na dobro - ukoliko čujete članove posade kako ga izgovaraju budite sigurni da je avion na meti otmičara. Ova šifra se korisi kako bi toranj znao da su letelica i putnici u opasnosti. Ukoliko čujete da letačko osoblje izgovara "Kod 7600" to znači da je avion izgubio komunikaciju sa tornjem, dok je "Kod 7700" univerzalni signal za hitne slučajeve.

"Kod Adam"

"Kod Adam" se, za razliku od svih prethodnih, najčešće koristi na zemlji, odnosno na teritoriji aerodroma. Ukoliko se nađete tamo, a na razglasu čujete da dispečeri spominju "Kod Adam" obratite pažnju - to znači da se negde izgubilo neko dete. Ova tajna širfa je dobila ime po dečaku Adamu Volšu koga je 1981. godine u robnoj kidnapovao izvesni Otis Tul. Od tada je ona univezalni znak da se nekom detetu izgubio trag i da ga traže roditelji i policija, piše portal za putovanja, Travel.

image