Magazin

Vozači, budite oprezni: Ovaj TikTok trend može imati fatalne posledice

Već danima TikTokom kruži trend u kome vozači voze tik iza drugog vozila ne bi li uštedeli gorivo. Iako ova taktika može imati smisla, jer je prilikom takve vožnje smanjuje otpor vazduha na automobil, stručnjaci apeluju da se ovo ni slučajno ne praktikuje jer samo trenutak nepažnje može dovesti do fatalnih posledica.
Vozači, budite oprezni: Ovaj TikTok trend može imati fatalne posledice© Canva / southworks

Potrošnja goriva tokom vožnje zavisi od mnogo faktora: od kvaliteta pneumatika kojima se automobil praktično "kači" za asfalt, od vremenskih uslova u datom trenutku (vetrovito i kišovito vreme otežavaju vožnju i mogu povećati potrošnju goriva), iskustva vozača, pa i aerodinamičnosti samog četvorotočkaša. Upravo poslednju stavku su influenseri pokušali da "zaobiđu", i to tako što će se pribiti svojim vozilom u automobil ispred i time postići manji otpor vazduha tokom vožnje. Samim tim može se i smanjiti potrošnja goriva, ali - po koju cenu?

Vožnja preblizu drugih automobila utiče na bezbednost svih učesnika u saobraćaju

Međutim, iako vrlo "primamljiv" ovaj trend je toliko opasan da su se uključili čak i stručnjaci, ne bi li vozačima objasnili zbog čega ne treba praktikovati savete sa TikToka. "Ako se previše približite vozilu ispred vas, imaćete smanjenu vidljivost druma, ograničenu sposobnost manevrisanja ukoliko to bude potrebno, kao i mnogo manje vremena za reagovanje. Sve ovo povećava verovatnoću da dođe do saobraćajne nezgode", objasnio je Tod Bialazevski, stručnjak za automobile, u intervjuu za britanski portal Ekspres. Dovoljno veliko odstojanje je ono što u velikom broju slučajeva "čuva glavu".

Slepo praćenje trendova vozače može "koštati glave"

Influenseri su ovaj trend pokrenuli želeći da smanje potrošnju goriva tokom vožnje. Međutim, budući da je u pitanju savet koji vozače može koštati mnogo više od par litara ušteđenog goriva, njega i u kom slučaju ne treba slediti. Umesto toga, vozači bi mogli da investiraju u dobre sezonske pneumatike koji će omogućiti potpuno prianjanje površini druma, izvade sve nepotrebne stvari iz automobila kako bi on bio lakši (uključujući i rezervnu gumu, menjajući je setom za reparaciju pneumatika), kao i provere da li su svi delovi vozila u ispravnom stanju, odnosno da negde nema curenja goriva.

image