Magazin

Uz pomoć samo jednog trika vaš automobil će trošiti manje goriva

Od kako su cene benzina i dizela skočile, potrošnja automobila je postala tema broj jedan. Svim vozačima je u interesu da njihov automobil troši manje, ali retko ko pomišlja da uklanjanjem samo jedne stvari to može i postići.
Uz pomoć samo jednog trika vaš automobil će trošiti manje goriva© Canva / adventtr

Na prosečnu potrošnju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, bilo da je u pitanju "benzinac" ili "dizelaš" utiču brojni faktori: stil vožnje, kvalitet guma i njihova prilagođenost sezoni, ali i ukupna masa vozila - što je ona veća, to će automobilu biti potrebno više snage, a samim tim i goriva da se pokrene i stigne do svog odredišta.

Skidanjem samo jednog detalja sa automobila, njegova masa se može značajno redukovati, čime će se i potrošnja smanjiti. O tome koji je to deo na automobilu potpuno nepotreban u svakodnevnoj vožnji, na društvenoj mreži TikTok objasnio je ekpert koji stoji iza naloga @consumerreports.

U čemu je tajna - šta nam "jede" gorivo

U popularnom video snimku, ekspert je podelio trik za momentalno smanjenje potrošnje goriva - tajna leži u skidanju krovnih nosača sa automobila. Vrlo su korisni na putovanjima, a potpuno beskorisni u svakodnevnoj vožnji - automobil na otvorenom može trošiti i do 50 procenata više goriva.

Ukoliko na krovu dodatno držite i putni kofer (poznatiji kao Tule), potrošnja automobila se dodatno povećava, a troškovi proporcionalno rastu. Zbog toga se savetuje uklanjanje svega što dodaje masu automobilu i smanjuje njegovu aerodinamičnost u vožnji.

Šta još možete ukloniti iz vozila da biste smanjili potrošnju

Osim krovnih nosača i kofera, iz automobila možete ukloniti i rezervnu gumu (ukoliko je ona u vašem vozilu uopšte predviđena). Umesto nje možete u gepek smestiti poseban set za reparaciju pneumatika i time uštedeti kako na prostoru, tako i na potrošnji goriva.

Iz automobila bi trebalo da izbacite i sve druge nepotrebne stvari koje vam zauzimaju prostor i dodaju masu, poput starih stvari i kutija, otvorenih i polupopijenih flaša vode ili sokova, dečijih bicikala, rolera i slično. Drugim rečima, sve što bi trebalo da da stoji u ostavi ili podrumu ili bude bačeno.

image
VV inauguration
banner