Magazin

Koliko kilometara možemo preći od trenutka kada se upali lampica za rezervu

Večita dilema svih vozača tiče se lampice za rezervu, koja se uključuje kada nam u rezervoaru ponestane goriva. Da li ona znači da nas svega par trenutaka deli od potpunog zaustavljanja vozila, ili ipak možemo preći još određeni obroj kilometara? Da odmah napomenemo: nema razloga za brigu, sa rezervom goriva u rezervoaru možemo preći još dosta.
Koliko kilometara možemo preći od trenutka kada se upali lampica za rezervu© Canva / Imágenes de jose gulías trigás

Svako ko se iole razume u automobile će vam reći da se nikako ne preporučuje sipanje goriva tek kada se na kontrolnoj tabli uključi lampica koja signalizira rezervu. Međutim, ovo se desilo svakom vozaču, makar jednom u životu.

Ono što je za većinu vlasnika automobila enigma jeste - koliko se još može kilometara preći od trenutka paljenja te lampice do momenta kada u automobilu ne ostane ni jedna jedina kap goriva.

Tačan broj kilometara zavisi od mnogo faktora

Tačan broj kilometara koje možemo preći sa rezervom zavisiće od mnogobrojnih faktora, uključujući i marku automobila koji vozimo, trenutnog stila vožnje, prosečne potrošnje goriva, terena kojim vozimo, kao i posebnih režima koje naš četvorotočkaš poseduje.

Drugim rečima, ukoliko vozimo agresivnije, konstantno dodajući i oduzimajući gas - automobil će trošiti više goriva, a samim tim, i broj pređenih kilometara će biti manji. Isti slučaj je i pri vožnji po ravnom ili uzbrdo - na uzbrdici auto troši više goriva, dakle, brže će potrošiti ono što je prepstalo u rezervoaru.

Jedan od važnih faktora jeste i stanje na putevima, kao i vremenske prilike. U zimskom periodu, kada su putevi prekriveni snegom, automobili obično troše više nego na proleće ili jesen, kada su putevi čisti. Takođe, potrošnja goriva leti, kada u kolima radi klima, uvek bude veća nego kada je ona isključena.

Možemo preći više nego što mislimo

Oslanjajući se na navedeno, možemo zaključiti da ne postoji univerzalna brojka koja pokazuje broj kilometara koji je preostao do potpunog pražnjenja rezervoara. Međutim, stručnjaci sugerišu da se on može izračunati veoma lako. Naravno, nikada se ne treba oslanjati na tačan broj koji dobijemo.

"Obično se indikator rezerve uključuje kada je nivo goriva u rezervoaru između 10 i 15 procenata ukupnog kapaciteta". Drugim rečima, ukoliko sa punim rezervoarom možete preći oko 500 kilometara, sa rezervom ćete, u standardnim okolnostima i uz optimalnu vožnju, preći između 50 i 75 kilometara.

Ono na šta se vozačima uvek skreće pažnja jeste racionalnost u vožnji, koja je posebno važna kada je količina goriva u rezervoaru ograničena. Tada se preporučuje gašenje svih dodatnih potrošača, kao što je to klima uređaj. I naravno, ukoliko u opsegu od tih 50-ak kilometara nema ni jedne pumpe, uvek je bezbednije stati na adekvatnom mestu i potražiti pomoć, nego voziti dok se automobil sam ne ugasi.

image