Magazin

Ove 4 stvari nipošto ne bi trebalo da ostavljate u kolima tokom zime

Iako su delimično zaštićene i svakako manje izložene jakim mrazevima, ove stvari nikako ne bi trebalo da ostavljate u automobilu kada završite sa vožnjom. Neke od njih se mogu jednostavno pokvariti, a neke postati i potencijalno opasne po vaše zdravlje i sigurnost.
Ove 4 stvari nipošto ne bi trebalo da ostavljate u kolima tokom zime© Canva / pixelshot

Hladne temperature koje su zahvatile celu zemlju, i sada već stabilno tokom noći odlaze "u minus" nisu pretnja samo našim automobilima, već i stvarima koje u njima držimo. Šta bi obavezno trebalo da ponesemo sa sobom kada izlazimo iz kola?

Lekovi na niskim temperaturama mogu izgubiti svoja svojstva

Većinu lekova je preporučljivo držati na sobnoj temperaturi, koja obično podrazumeva raspon između 15 i 25 stepeni. Tvrde tablete i kapsule su otpornije na niske temperature, ali kapi, sirupi i rastvori za injekcije mogu doživeti velike promene kada temperature padnu ispod onih na kojima je predviđeno njihovo držanje. U takvim uslovima lekovi mogu izgubiti svoja lekovita svojstva. Osim toga, niske temperature mogu prouzrokovati i pucanje ambalaže u kojima se nalaze tečni lekovi, pa treba biti posebno obazriv.

Gazirani napici su "tempirana bomba"

Gazirani napici u limenkama su poput "tempiranih bombi" kada temperature padnu ispod nule i veoma lako mogu eksplodirati ukoliko se zaborave u kolima. Pritom, "žrtve" ovakvih ekstremnih situacija često nisu isključivo automobili, već i putnici koji su tek ušli u smrznuti automobil. Zato uvek prilikom izlaska iz kola treba proveriti da se neka limenka gaziranog pića slučajno nije otkotrljala pod sedište ili ostala u vratima.

Naočare zaboravljene u kolima mogu da puknu

Hladne temperature nisu pretnja samo za lekove ili gazirana pića koja ste zaboravili tokom zime u automobilu, već i za naočare za vid ili sunce. Na ekstremno niskim temperaturama, okviri i stakla naočara lako mogu da se deformišu i puknu, a oštećenja mogu biti neprimetna sve dok ne odlučite da ih stavite. Tada problem može postati veći, pa čak i izazvati povrede i zato obavezno ponesite sa sobom naočare, ili ih makar ostavite u futroli, unutar nekog ranca ili torbe, ili zamotane u neki komad garderobe.

Gedžete uvek ponesite sa sobom

Ostavljanje gedžeta u automobilima nije dobra ideja ni tokom toplog vremena, budući da elektronski uređaji mogu postati laka meta za lopove. Međutim, posebno se ne preporučuje njihovo ostavljanje u kolima tokom hladnog, zimskog vremena. Razlog za to jeste negativan uticaj niskih temperatura na baterije koje se nalaze u uređajima, a koje mogu potpuno da se isprazne ili pokvare nakon nekog vremena. Ukoliko vam se ipak desi da telefon ili tablet zaboravite u kolima, a on se "smrzne", nikako ga nemojte stavljati na punjač dok se ne ugreje do sobne temperature.

image