Magazin

Da li ste pripremili vaš auto za zimu? Na ove stvari je potrebno da naročito obratite pažnju

Iako u niže krajeve zemlje prava zima još uvek nije stigla, vremenske prilike već poćinju da nas podsećaju da je vreme da svog četvorotočkaša pripremimo za dolazak hladnijeg vremena. Šta je to što bi svi vozači trebalo da urade kako bi automobil bio spreman za vožnju u zimskim uslovima?
Da li ste pripremili vaš auto za zimu? Na ove stvari je potrebno da naročito obratite pažnju© Canva / Milan Krasula

Briga o "zdravlju" četvorotočkaša je u zimskom periodu naročito važna, a pravilno održavanje, pregled i zamena određenih delova mogu napraviti veliku razliku u sigurnosti i performansama automobila. Zimske gume su samo jedan od apsekata na koji treba obratiti pažnju, a mi smo tu da vas podsetimo šta još ne bi trebalo da ispustite iz vida. Pa, da krenemo redom.

Zimski pneumatici mogu sačuvati život

Tokom zimskih meseci, kolovozi su prekriveni blatom i snegom, koji na temperaturama ispod nule teže da se zalede. U takvim uslovima, kvalitetni pneumatici koji obezbeđuju dobro prianjanje mogu da sačuvaju naš, kao i život svih drugih učesnika u saobraćaju.

Prilikom montiranja guma veoma je važno da obratite pažnju i na šare, odnosno njihovu dubinu, premda su upravo one odgovorne za dobar kontakt između površine kolovoza i vašeg vozila. I nikada ne zaboravite da proveravate pritisak u pneumaticima - ne samo da je odgovarajući pritisak odgovoran za snagu vuče, već i za smanjenje potrošnje goriva.

Danas na tržištu postoji veliki broj guma različitih proizvođača, a u zimskom periodu bi na svom vozilu trebalo da imate sezonske (zimske) ili barem gume za celogodišnju upotrebu. One letnje bi već početkom novembra trebalo da odložite, do sledeće tople sezone.

Pred zimsku sezonu proverite tečnosti u vozilu

Radne tečnosti igraju presudnu ulogu u nesmetanom radu motora i održavanju vozila u dobrom stanju, a redovno praćenje njihovih nivoa je posebno važno kada nastupi hladnije vreme. Na šta bi trebalo obratiti pažnju?

Motorno ulje - ono je odgovorno za zaštitu motora od habanja, a samim tim i njegov pravilan rad. Proizvođači automobila obično savetuju da se motorno ulje menja na svakih 10 do 15 hiljada pređenih kilometara, ali je poželjno pre početka zimske sezone provetiti nivo ulja u motoru.

Antifriz - ova tečnost je veoma važna budući da se njenom cirkulacijom kroz sistem za hlađenje sprečava pregrevanje, odnosno "prokuvavanje" motora. Iako proizvođači sugerišu da se antifriz menja na svake dve godine, neophodno je proveriti njegovo stanje pred zimu i dosuti ga ukoliko je ispod prosečnog nivoa.

Tečnost za pranje šoferšajbne – vožnja u zimskim uslovima je izazovna sama po sebi, a sigurnost je posebno ugrožena ukoliko ne vidimo put pred sobom. Zato obratite pažnju na količinu tečnosti za pranje vetrobranskog stakla i redovno dopunjujte rezervoar koji se nalazi ispod haube, kako se ne bi desilo da u sred vožnje ostanete bez ijedne kapi. Još jedan savet - koristite tečnost koja je namenjena nižim temperaturama, kako se ne bi dogodilo da ona zamrzne.

Obratite pažnju na akumulator

Akumulator je u zimskom periodu posebno osetljiv "organ" naših četvorotočkaša, a budući da je on od vitalnog značaja za startovanje automobila, postarajte se da bude u dobrom stanju i odgovarajućeg kapaciteta.

Takođe, obavezno proverite i da li je ostatak elektronike u automobilu ispravan, kako se ne bi desilo da nešto "vuče" struju iz akumulatora dok je on parkiran, a vi na poslu ili kod kuće. Neispravna svetla, radio ili navigacija vam potpuno neplanirano mogu napraviti pometnju.

Sve sijalice moraju biti ispravne

U uslovim smanjene vidljivosti na putevima osvetljenje na vašem vozilu vam može spasiti život. Zato je veoma važno da na vozilu imate ne samo ispravna svetla za vožnju (farove i stop-svetla), već i svetla za maglu, koja su mnogo jača i vidljivija po magli.

Osim ispravnih svetala, u automobilu bi uvek trebalo da imate i rezervni par sijalica koji će vam koristiti ukoliko neka od postojećih lapmica pregori. Investicija nije velika, a može vas sačuvati ne samo od kazne, već i neke neprijatne situacije u vožnji.

Zaštitite četvorotočkaš od korozije

Kolovozi se tokom zimskog perioda i padavina snega tretiraju različitim sredstvima koja su veoma invazivna, a kada dođu u dodir sa našim vozilom, ona mogu da izazovu oštećenja. U najmanju ruku, mogu da nagrizu zaštitni lak ili farbu, a u najgorem slučaju čak i da izazovu korodiranje donjeg dela vozila.

Zato je preporuka zaštiti automobil posebnim vrstama premaza koji u sebi sadrže vosak (jer on odbija kapljice), a koje možete pronađi u bolje snabdevenim prodavnicama autoopreme ili na pumpama. Osim toga, redovno pranje automobila na samouslužnoj perionici takođe može sprečiti oštećenja farbe i nastanak korozije, a ovo je ujedno i najbrže i najisplativije rešenje.

image