Magazin

Nedostatak sna nije jedini uzrok konstantnog umora

Da li se osećate da ste, bez obzira koliko spavate, i dalje stalno umorni. Dobar san je važan da biste imali dovoljno energije, ali ne mora da znači da je to jedini razlog za konstantni umor. Na njega takođe može uticati anemija, bolest štitne žlezde, višečasovno sedenje.
Nedostatak sna nije jedini uzrok konstantnog umora© Adrian Swancar/unsplash

Svaki dan ista priča - umor vas savlada iako ste maltene tek ustali iz kreveta. Prebrojavate sate koje ste prespavali, čini se da je tu sve u redu, ali i dalje nemate snage. Ako želite da tokom dana održavate zadovoljavajući nivo energije, stvari kao što su ishrana, hormonska ravnoteža, vežbanje, količina stresa, ali i genetika smatraju se relevantnim faktorima koje treba uzeti u obzir.

Obratiti pažnju na rad štitne žlezde 

Bolest štitne žlezde može izazvati širok spektar simptoma, uključujući umor, svakodnevni stres posebno iscrpljuje, a možete se osećati tromo i posle jela. Ako ste stalno umorni, važno je da kvalitetan san bude prioritet. Ipak, ako dostižete taj osmočasovni prag i još uvek se osećate iscrpljeno, nizak nivo energije je pokazatelj drugih problema.

Bolesti štitne žlezde su posebno opasne za žene i starije odrasle osobe. Ova bolest izaziva širok spektar simptoma, uključujući umor, neraspoloženost, bol u mišićima i zglobovima, povećanje ili, gubitak težine, problemi sa vidom. Imajući u vidu važnost spektra dejstva štitnjače, ako patite od hroničnog umora, uradite sve neophodne testove koji će pokazati da li funkcioniše kako treba.

Sindrom hroničnog umora posebno pogađa žene 

Sindrom hroničnog umora izaziva slične simptome kao i problem u radu nadbubrežne žlezde. Žene imaju četiri puta veću verovatnoću da imaju sindrom hroničnog umora, posebno one u petoj i šestoj deceniji života.

Simptomi sindroma hroničnog umora i sindroma nadbubrežnog umora su slični i uključuju:

  • umor koji ne nestaje ni nakon dobrog sna
  • teškoće sa spavanjem tokom noći
  • bol u mišićima i zglobovima
  • ukočenost
  • glavobolje
  • osobe se često razboli
  • povećanje telesne težine
  • problemi sa varenjem
  • mentalna magla
  • problemi sa koncentracijom i jasnim pamćenjem stvari

Ovi ključni hormoni se povećavaju i smanjuju u zavisnosti od količine stresa na vaše telo.

Sedentarni način života čest okidač za umor

Nedostatak kretanja i višečasovno sedenje mogu izazvati hronični umor. Zato je važno redovno vežbanje koje će pomoći u balansiranju hormona i boljem spavanju, a sve to je bitno za borbu protiv nedostatka energije.

Depresija 

Depresija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja i gubitaka energije u Americi, a procenjuje se da 21 milion odraslih osoba starosti od 18 ili više godina ima najmanje jednu veliku depresivnu epizodu godišnje. Veruje se da depresiju izazivaju takve varijable kao što su visok stres, nerešeni emocionalni problemi, neravnoteža neurotransmitera, hormonske neravnoteže, alkohol, nedostaci u ishrani, nedostatak sunčeve svetlosti, trovanje teškim metalima, alergije na hranu.

Anemija - umorni bez obzira koliko spavate

Podrazumeva stanje u kome osoba ima niži nivo crvenih krvnih zrnaca od normalnog, a povezana je sa nedostatkom kiseonika koji stiže do ćelija i tkiva u celom telu. Simptomi su ti da ste uvek umorni bez obzira koliko spavate, slabe kosti i mišići, probleme sa vežbanjem i nesposobnost da se koncentriše. U ekstremnim slučajevima, javljaju se umor, nesvestica, kratak dah, srčani udar, angina, disfunkcija slezine.

Na konstantni umor još utiče nekvalitetan san, nedovoljni unos tečnosti, emotivni stres, variranje šećera u krvi, piše Draxe.

image