Magazin

Ove namirnice ne treba jesti na prazan stomak, a većina nas sa njima započinje dan

Doručak je nezaobilazan obrok, posebno za one koji brinu o svom zdravlju - neophodno je da je izbalansiran i preporučuje se da se jede najkasnije dva sata posle buđenja. Izbor jela u jutarnjim satima je jako važan - postoji hrana koja se ne jede na prazan stomak, jer može izazvati nadimanje, gorušicu, bol.
Ove namirnice ne treba jesti na prazan stomak, a većina nas sa njima započinje dan© shok acharya/unsplash

Važno je obratiti pažnju na to šta konzumiramo prvo ujutru jer telo tokom noći "posti" i treba mu adekvatno gorivo da bi pokrenulo metabolizam i energetske nivoe za dan koji je pred nama. Neke proizvode treba izbegavati na prazan stomak, jer izazivaju probavne probleme ili nelagodu - na primer, kisele namirnice iritiraju sluzokožu želuca. S druge strane, uravnotežen doručak koji sadrži proteine, zdrave masti i vlakna pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, poboljšava koncentraciju i pruža energiju tokom celog jutra, piše Ndtv.

Šta jesti na prazan stomak

Na prazan stomak se preporučuje topla voda sa limunom, jer će pokrenuti metabolizam, kao i ovsena kaša koja je odličan izvor vlakana, koji su neophodni za pravilan rad creva. U obzir treba uzeti grčki jogurt koji je bogat proteinima i probioticima, što takođe doprinosi zdravlju creva.

Preporuka za bogat doručak su i jaja koja obiluju proteinima i esencijalnim hranljivim materijama, što ih čini zasitnim izborom za jelo. Bademi, bobičasto voće, kao i čija semenke su odličan izvor zdravih masti, proteina i vlakana te bi bilo dobro za se konzumiraju ujutru na primer, uz kašu.

Namirnice koje treba izbegavati na prazan stomak

Koliko god bila neophodna ujutru, kafa je napitak koji ne prija praznom stomaku. Ispijanje kafe pre jela može dovesti do lošeg varenje i žgaravice tokom dana, pa ako već ne možemo da zamislimo jutro bez kafe, najbolje je da pojedemo nešto pre nego što je srknemo. Ujutru ne treba jeste ljutu, začinjenu i prženu hranu za koju je dokazano da je prepuna nezdravih masti i nije lako svarljiva. Takođe, hrana sa visokim sadržajem šećera može uzrokovati brzi porast nivoa šećera u krvi, što dovodi do pada energije kasnije tokom dana.

Peciva, kolači i pice su mnogima omiljeni izbor za doručak, a ove namirnice sadrže kvasac koji može uticati na sluznicu želuca ako se konzumira rano ujutro na prazan stomak. Pekarski proizvodi dovode i do nadimanja te ih ne treba konzumirati odmah nakon buđenja.

Stručnjaci naglašavaju da je važno slušati svoje telo i obratiti pažnju na to kako određene namirnice utiču kada se konzumiraju na prazan stomak. Preporuka je da se eksperimentiše sa različitim opcijama i pronađe šta najbolje odgovara telu i energetskim potrebama.

image