Magazin

Zbog izgubljenih makaza zatvoren ceo aerodrom u Japanu

Više od stotinu letova je kasnilo ili bilo potpuno otkazano nakon što je prijavljeno da je nestao par makaza iz prodavnice u čekaonici za ukrcavanje na japanskom Novom aerodromu Čitose u Hokaidu. Zbog incidenta, koji je "mogao biti povezan sa otmicom ili terorizmom" je na hiljade putnika bilo "zaglavljeno", a neki su morali i da prenoće na aerodromu.
Zbog izgubljenih makaza zatvoren ceo aerodrom u Japanu© Canva/Jupiterimages

Bezbednosne provere su bile zaustavljene u jutarnjim časovima u subotu i trajale su oko dva sata, što je dovelo do otkazivanja i kašnjenja više od 200 letova, zbog čega je na hiljade putnika ostalo da čeka na aerodromu. Oko 30 putnika je bilo prinuđeno da prenoći na aerodromu zbog otkazanih letova, a aerodrom im je navodno obezbedio vreće za spavanje i prostirke.

Putnici su morali ponovo da prođu kroz pregledanje prtljaga, u slučaju da se negde pojave nestale makaze. Gužva na prometnom aerodromu je bila mnogo veća nego inače, jer su se ljudi vraćali kući nakon praznika Bon, tradicionalnog japanskog festivala koji se slavi u čast preminulim precima, prenosi "Independent".

Mnogi isfrustrirani putnici izrazili su svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama, nadajući se boljim bezbednosnim protokolima sledeći put. "Mislim da nemamo drugog izbora osim da čekamo, ali se nadam da će biti malo pažljiviji u budućnosti", "Toliko stvari o kojima treba brinuti ovih dana... nikad kraja. I neću da se osećam bezbedno dok ne dođem kući," pisali su korisnici na društvenim mrežama.

Srećom, nije bilo mnogo razloga za brigu - makaze je sledećeg dana u istoj prodavnici pronašao radnik, a aerodrom je u ponedeljak zvanično saopštio ovu vest nakon što je bilo potvrđeno da je to zaista taj izgubljeni par. Međunarodni aerodrom je priznao da je problem nastao zbog neadekvatnog skladištenja i upravljanja i naglasio važnost sigurnosnih protokola.

Novi aerodrom Čitose prima više od 15 miliona putnika 2022., tako da je ovaj incident napravio veliku pometnju u vazdušnom saobraćaju. Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam zatražilo je istragu o incidentu kako bi se sprečile slične situacije.

"Svesni smo da je do incidenta došlo zbog neodgovarajućeg sistema po kome se koristi i skladišti ova vrsta proizvoda u prodavnici", saopštili su nadležni iz uprave aerodroma.

"Istražićemo ovaj incident, utvrditi njegov uzrok i sprečiti da se ponovi. Takođe ćemo ponovo naglasiti da ovakvi incidenti mogu da ukažu na mogućnost terorističkog napada i otmice aviona, tako da ćemo nastojati da osoblje aerodroma bude u potpunosti svesno važnosti upravljanja ovakvim oruđem."

Uprkos situaciji, nekoliko korisnika društvenih mreža pohvalilo je postupke aerodroma, ističući efikasnost japanskih mera bezbednosti.

image