Magazin

Ovaj aerodrom nije izgubio ni jedan komad prtljaga u poslednjih 30 godina

I dok se aerodromi Singapura i Dohe utrkuju za titulu najboljeg na svetu, druga vazdušna luka se usredsredila na jedno drugo dostignuće. Japanski međunarodni aerodrom Kansai (KIKS) obeležava 30 godina bez gubitka ijednog komada prtljaga - kroz ovaj aerodrom u proseku prođe od 20 do 30 miliona putnika godišnje.
Ovaj aerodrom nije izgubio ni jedan komad prtljaga u poslednjih 30 godina© Unsplash / Tomek Baginski

Sedmi najprometniji aerodrom u Japanu naveo je da nije izgubio nijedan komad prtljaga putnika od svog otvaranja u septembru 1994. godine, preneo je Si-En-En.

I dok su putnici aviona verovatno srećni znajući da će njihov prtljag stići na odredište s njima, postoji jedna grupa ljudi koja ne pravi veliku stvar od ovog dostignuća: osoblje aerodroma.

"Ne osećamo da smo radili nešto posebno", rekao je Kenji Takaniši, službenik za odnose s javnošću Kansaija. Radili smo kao što obično radimo. Samo obavljamo svoj posao i za to smo priznati. Svakako smo srećni zbog nagrade. Mislim da naše osoblje, posebno ono koje radi na zemlji, oseća veliko zadovoljstvo zbog ovog priznanja."

Skytrax, veb sajt za rangiranje i ocenjivanje vazduhoplovstva sa sedištem u Velikoj Britaniji, proglasio je aerodrom Kansai za najbolji na svetu u isporuci prtljaga i u aprilu mu dodelio nagradu.

Kansai je za ovu godinu ukupno rangiran kao 18. najbolji aerodrom na svetu, iza međunarodnih aerodroma u Tokiju, Narite koji je na petom mestu i Hanede koji je na četvrtom.

Prilikom izbora najboljeg aerodroma uzimaju se u obzir kriterijumi kao što su dolazak prtljaga na vreme, ponuda hrane i pića, procenat dolaznih i odlaznih letova na vreme, kao i čistoća.

Aerodrom Kansai je izgrađen na veštačkom ostrvu u zalivu Osaka i opslužuje regione Osaka, Kjoto i Kobe.
Kansai se trenutno priprema za izložbu EXPO2025. koja će biti održana u Osaki.

image