Magazin

Uvek uklonite nalepnice sa kofera: Manja je verovatnoća da će on "zalutati" na pogrešnu destinaciju

Nalepnice koje avio-prevoznici lepe na kofere za neke putnike imaju posebnu čar jer podsećaju na proživljene avanture i zanimljiva putovanja. Međutim, može se desiti da upravo zbog njih vaše naredno putovanje bude upropašćeno.
Uvek uklonite nalepnice sa kofera: Manja je verovatnoća da će on "zalutati" na pogrešnu destinaciju© Canva / DoroO

Sigurno ste primetili da neki turisti vole da na svojim koferima čuvaju nalepnice sa različitih destinacija na koje su putovali. Na kraju krajeva, možda i sami volite da vaš prtljag bude ukrašen na ovaj način i da priča priču o tome gde je sve bio za sve godine koje je u vašem vlasništvu. Iako naizlged vrlo simpatično, ovakvo čuvanje uspomena na koferu vam može napraviti veliki problem na nekom narednom putovanju i "izbiti" vam iz džepa pozamašnu svotu novca.

Zbog čega sa kofera uvek treba skidati nalepnice

Zbog čega nalepnice koje avio-prevoznici lepe na kofere uvek treba skidati po dolasku na željenu destinaciju objasnio je jedan od zaposlenih na međunarodnom aerodromu u Ontariu u Kaliforniji. U viralnom videu koji je objavljen na TikTok platformi on navodi da se zbog ovih nalepnica može dogoditi da prtljag zaluta na neku drugu destinaciju.

Problem nastaje upravo zbog bar-kodova koji se nalaze na svakoj od tih nalepnica, koje radici na aerodromu prilikom raspoređivanja prtljaga mogu pogrešno skenirati. Sasvim slučajno, vaši koferi mogu biti poslati nekom drugom avio-kompanijom u zemlju u kojoj ste boravili ranije, a vi se naći na odmoru bez ijedne jedine stvari.

@flyontairport Pro Tip: If you dont want your bags to get lost when traveling… remove old stickers from past trips off your luggage. #FlyONT#SoCalSoEasy♬ Sunshine - WIRA

Ako čuvate nalepnice radi prepoznatljivosti, postoje bolja rešenja

Pojedini turisti ove nalepnice ne čuvaju toliko radi uspomena, već zbog toga što je zahvaljujući njima kofer prepoznatljiviji i uočljiviji na traci za izdavanje prtljaga. Imajući u vidu upozorenje radnika aerodroma, pametnije je nalepnice zameniti nekim drugim sredstvom za raspoznavanje.

U praksi su se odlično pokazale takozvane čarape za kofere koje se mogu naručiti onlajn ili kupiti u prodavnicama specijalizovanim za putovanja. Ove navlake su obično jarkih boja i upadljivih dezena. Osim toga, uvek se preporučuje obeležavanje kofera posebnim "tagovima" na kojima ćete navesti svoje kontakt podatke.

image